Enda et skritt nærmere europeisk bankunion

Under de siste dagenes EU-toppmøte her i Brussel har man kommet til enighet om at en felles bankunion er et nødvendig skritt for å komme seg ut av krisen. Alt tyder foreløpig for at Den Europeiske Sentralbanken (ECB) får i oppgave å være tilsynsorgan i dette tiltaket som har som formål å bygge ned sammenhengen mellom statsgjeld og bankers gjeld.
 

Bankunionen ventes å kunne vedtas innen utgangen av dette året, men implementeres trolig ikke før en gang ut i 2013. Det har hersket uenighet om hvordan bankunionen skal utformes for at også land som ikke er under ECB (altså land som ikke er med i Eurosonen) skal kunne delta. Problemet her har vært at disse landene ikke har noen stemme i ECB, og dermed neppe vil inn i bankunionen. Det jobbes fortsatt med å få på plass en design for tilsynsorganet der eventuelle ikke-euroland kan få en stemme, uten at de får noe å si i ECB for øvrig. Foreløpig ser det ut til at de litt over 6000 bankene i Eurosonen kommer innenfor bankunionen, men det er mange detaljer som fortsatt gjenstår.

Både Europakommisjonen, Europaparlamentet og EUs statsledere innrømmer behovet for økt integrasjon i det europeiske bank- og finansmarkedet for å få fart på økonomien. Bankene vil spille en uvurderlig rolle i prosessen med å få Europas økonomi på rett kjøl igjen. Banker i Portugal, Italia, Hellas og Spania har en gjeld som er over tre ganger så høy som statsgjelden i de samme landene.