Norge, Sverige og Danmark signerte avtale om utkastforbud av fisk

På et fiskeriseminar i Stockholm onsdag 23. november signerte fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen, sammen med sine svenske og danske kolleger, en avtale om utkastforbud av fisk i Skagerrak. Mens norske fiskerireguleringer forbyr utkast av fisk, er EU-fiskere pålagt å kaste ut fisk som fiskes utover kvoten, eller som er for liten. I Skagerrak har dette ført til at rundt hvert fjerde kilo fisk kastes tilbake på havet. I den foreslåtte reformen av EUs felles fiskeripolitikk har Europakommisjonen blant annet sett på hvordan Norge regulerer sine fiskebestander, og reformen innebærer en gradvis implementering av utkastforbud også i EU-farvann.

Fiskeriministrene i de skandinaviske landene håper det vil komme flere reguleringer på plass i løpt av året som innebærer reguleringer som har virket andre steder. Berg-Hansen viser blant annet til den norsk-russiske ordningen i Barentshavet, hvor man stenger fiskefelt hvis andelen småfisk i fangsten blir for stor.

Hun understreker videre at det er skepsis til utkastforbud i flere av EUs medlemsstater. ”(…) De tror det ikke er mulig å innføre et forbud. Vi får stadig spørsmål om hva vi gjør med småfisk og fisk utenfor kvote. Vårt svar er at et utkastforbud alene ikke er nok. Det må følges opp av ett sett tekniske regler for maskestørrelse, sorteringsrist og slike ting. Det viktigste med et utkastforbudsregime er faktisk å unngå at man får den uønskede fisken om bord i båten”.

Norges fiskerireguleringsregime får positiv omtale av arrangørene bak fiskeriseminaret. Det pekes blant annet på at utkastforbudet og krav om at all fangst skal ilandføres gjør at man får et mer helhetlig bilde av bestandmålene i den norske fiskerisonen.