Energisikkerhet og gass hete tema i Brussel
Energi har vært et viktig tema de siste ukene, både her i Brussel og hjemme i Norge. Norge har nylig hatt besøk av visepresident Maroš Šefčovič, som er den av europakommissærene som leder arbeidet med EUs energiunion. Her i Brussel har det blitt holdt flere arrangement med fokus på energi og gass, hvor blant annet Norges olje- og energiminister, Tord Lien, har deltatt. I tillegg lanserte Europakommisjonen en ny energipakke den 16. februar, hvor energisikkerhet står høyt på agendaen.
Energisikkerhet er et viktig element i overgangen til et bærekraftig Europa, noe Maroš Šefčovič og Miguel Arias Cañete, EUs kommissær for klima og energi, presiserte da de la fram den såkalte vinterpakken 16. februar. Denne energipakken er en del av EUs energiunion og tar i hovedsak for seg sikringen av energiforsyningene til medlemsland, mer transparente avtaler mellom medlemsland og gassleverandører, forbedringen av EUs tilgang til flytende naturgass (LNG) og utviklingen av en mer effektiv og bærekraftig strategi for oppvarming og nedkjøling av både offentlige og private bygninger.
Dokumentet slår også fast at gass fremdeles vil spille en viktig rolle i overgangen til et lavkarbon samfunn, og at det derfor vil være viktig å sikre gassforsyningene til alle EUs medlemsland. Norske myndigheter ser veldig positivt på denne holdningen, og administrerende direktør i Norsk olje og gass, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, går så langt som å si at denne pakken er en fremtidig ”bestilling” på norsk gass, ettersom Norge er en av Europas viktigste gassleverandører.
Europas behov for norsk gass ble også diskutert i begynnelsen av februar, da Europakommisjonen og Olje- og energidepartementet arrangerte den tredje EU-Norge energikonferansen her i Brussel. Energisikkerhet og gass sto sterkt i fokus, og Norges rolle i overgangen til et bærekraftig Europa ble fremhevet. Under konferansen ble gass fremstilt som et betydelig element i omstillingen til et klimanøytralt Europa, og det ble påpekt at EU ikke produserer nok gass i sine medlemsland til å kunne erstatte de mer karbonintensive fossile energibærerne, som for eksempel kull, noe som betyr at de vil trenge hjelp utenfra. Ifølge Miguel Arias Cañete vil Norge være en av de viktigste samarbeidspartnerne i denne overgangen.
«Norge vil være en pålitelig, stabil og fleksibel leverandør av gass og fornybar energi til EU i tiår framover», sa olje- og energiminister Tord Lien under konferansen, samtidig som han understreket at et samarbeid mellom EU og Norge vil være fordelaktig for begge parter ettersom EU trenger en stabil gassleverandør og Norge trenger et stabilt handelsmarked.
Til tross for den viktige rollen Norge kan ha i overgangen fra gamle til nye energiløsninger minnes det i andre sammenhenger om at Norge bør ta i betraktning at det ikke er det eneste gassproduserende landet i verden. I tillegg er ikke alle parter like begeistret over Norges rolle som gasseksportør til Europa. Det blir for eksempel slått ned på at Norge sender hoveddelen av sine gassutvinninger til Europa, mens energien som blir brukt innenriks kommer fra miljøvennlige, fornybare energikilder. Andre mener at Norge burde satse på eksport av fornybar energi, heller enn gass.
Både i energisikkerhetspakken og den tredje EU-Norge energikonferansen ble det presisert at gass vil være et viktig element i overgangen til et bærekraftig Europa, og politikere fra både Norge og EU ser ut til å mene at Norge vil spille en viktig rolle i denne omstillingen. Maroš Šefčovič gjentok også viktigheten av norsk gass for Europa da han deltok på Statnett og National Grid sitt arrangement i Norway House i februar, der de markerte at arbeidet med å bygge ny kabel (interconnector) mellom Norge og Storbritannia er i gang. Den skotske europaparlamentarikeren Ian Duncan sa i sin tale under arrangementet at han ønsker å se flere slike kabler i fremtiden, og at disse kan gjøre Nordsjøregionen til et godt eksempel for resten av verden. Det gjenstår nå å se hvor viktig Norges rolle faktisk vil være og om Norge vil forbli en av Europas viktigste leverandør av gass i fremtiden.