Nordsjøkommisjonen har kommet med en egen strategi – Nordsjøregionen 2020
Nordsjøkommisjonen (NSC) la 27. mars 2012, frem sin strategi ”North Sea Region 2020: North Sea Commission Strategy – Contributing to the Europe 2020”. Utarbeidelsen av ”Nordsjøregionen 2020” startet i 2009 og den detaljerte strategien er et resultat av en omfattende prosess innenfor NSC og deres medlemsregioner. Strategien er en makro-regional strategi og er hovedsakelig ment som er verktøy for å hjelpe Nordsjøregionen (NSR) til å utvikle det eksisterende samarbeidet, som å bringe sammen alle nivåer av aktører, styrke konkurransedyktigheten og bli en mer attraktiv region. Strategien fokuserer hovedsakelig på områder hvor offentlig sektors deltakelse og samarbeid på makroregional skala vil tilføre en nytteverdi. Strategien adresserer felles utfordringer og muligheter relatert til økonomisk vekst, klima, energiforbruk, tilgjengelighet og forvaltning av de maritime områdene. Strategien er også ment som en støtte for å nå Europe 2020-målene.
”Fordelene med å ha en slik strategi er at det er lettere å identifisere utfordringer, muligheter og prioriterte strategiske områder samt foreslå konkrete tiltak som skal gjennomføres” uttalte NSC presidenten, Gunn Marit Helgesen, president i Nordsjøkommisjonen.
Strategien har som formål å gi et rammeverk for integrering og en helhetlig utvikling av nordsjøregionen. Mer konkret er formålet å støtte bærekraftig vekst, redusere energiforbruket, øke bruken av fornybar energi, fremme grønn turisme og ikke minst modernisere transportsektoren og gjøre den mer miljøvennlig og effektiv.
Strategien tar for seg fem prioriteringer ut i fra utfordringene og mulighetene som finnes i regionen. Disse prioriteringene samsvarer også med EUs 2020 strategi for smart, grønn og inkluderende vekst for Europa;
- Forvaltning av maritime områder
- Bedre tilgjengelighet og miljøvennlig transport
- Takle klimaendringer
- Attraktive og bærekraftige samfunn
- Fremme innovasjon, kvalitet og bærekraftighet (dette er en horisontal prioritet)
Under hver av disse prioriterings områdene er det også identifisert ulike satsingsområder, viktige tiltak og eksempler på tiltak og samarbeidsprosjekter. Presidenten i NSC, Gunn Marit Helgesen, poengterte at de allerede har kommet langt på flere av satsingsområdene, men at det også er rom for å bygge videre på det allerede eksisterende samarbeidet. Det er for eksempel mange av Interreg Nordsjøprogrammets prosjekter som kan brukes for å gjennomføre strategiens mål. Regionalkomiteen uttalte at de støtter regionale strategier slik som Nordsjøstrategien og ser at dette er en ny form for interregionalt samarbeid i EU og at dette kan være en pilotmodell for andre regioner.
Nordsjøkommisjonen
Nordsjøregionen er en av seks geografiske regioner i CPMR og er en viktig økonomisk region. NSC har 35 medlemsregioner fra syv land rundt Nordsjøen. Nordsjøkommisjonen ble etablert i 1989 for å fasilitere og forbedre samarbeidet mellom regionene som er knyttet til Nordsjøen, men også for å fremme Nordsjøregionen som en viktig økonomisk enhet i Europa ved å være en pådriver for felles utviklingstiltak og politisk lobbyvirksomhet mot EU institusjonene. Fra Vestlandet er Sogn og Fjordane Fylkeskommune, Møre og Romsdal Fylkeskommune og Hordaland Fylkeskommune medlemmer i Nordsjøkommisjonen.