Oppsummering fra Europaparlamentets plenumssesjon i Strasbourg

17. til 20. april holdt Europaparlamentet (EP) sin månedlige plenumssesjon i Strasbourg. Mange saker var satt på agendaen og her er en liten oppsummering av de viktigste sakene.

Europaparlamentet vedtok med 409 stemmer mot 226 stemmer (og 33 avholdende) en avtale om navneregister for passasjerer – Passenger Name Records (PNR) – reisende mellom Europa og USA.  PNR var til behandling i EP allerede i 2007, men ble utsatt på grunn av bekymringer knyttet til sikkerhetshensyn rundt datalagring. Selv etter Europakommisjonens endrede forslag valgte flere europaparlamentarikere å stemme mot avtalen.

Ministrene for justis- og innenrikssaker må godkjenne avtalen før den offisielt trer i kraft. Det vil skje den 26. april. Avtalen vil da erstatte den midlertidige avtalen fra 2007 og vil så være gyldig i syv år til. En liknende avtale ble gjort med Australia i oktober i fjor og det forhandles om en avtale mellom EU og Canada for øyeblikket.

12 observatører fra Kroatia ble ønsket velkommen av EP president, Martin Schulz, under åpningen av plenumssesjonen. Som en del av forberedelsene til Kroatias tiltredelse 1. juli 2013 får kroatene delta under plenumssesjonene fremover. I tillegg skal observatørene ta del i gruppe- og komitémøter.

Europaparlamentarikerne var uenige i Europakommisjonens ønske om å likestille skattene for diesel og bensin. Europakommisjonen vil at de nåværende skattefordelene for diesel skal fjernes og heller innføre et todelt skattesystem innen energi: en skatt som er knyttet til CO2-utslipp og en skatt knyttet til energiinnholdet i produkter. Selv om forslaget anses som god miljøpolitikk er flere i EP redd for at et vedtak vil føre til en kraftig økning i dieselprisene, og ønsker derfor en mer gradvis endring en foreslått Europaparlamentets fornyede forslag tas nå videre til Ministerrådet og må der vedtas ved enstemmighet før det kan behandles videre.

Andre saker fra plenumssesjonen i Strasbourg:

Kong Abdullah II av Jordan holdt en tale for europaparlamentarikerne om mulighetene for demokrati og fredsprosessen etter Den arabiske våren.

Europaparlamentarikerne diskuterte den økonomiske krisen i Europa med Europakommisjonens president, Jose M. Barroso.

Europaparlamentet presenterte i en rapport et ønske om et felles sett med regler for å beregne skattegrunnlaget for bedrifter i EU. EP vil at reglene skal gjøres obligatoriske og ikke frivillige slik Europakommisjonen foreslår.

Resolusjoner om blant annet oppheving av sanksjoner mot Myanmar, om en høyere politisk prioritering for å bevare det biologiske mangfoldet og om forbedring av systemet innen høyere utdanning ble vedtatt i løpet av uken.