Euroens skjebne i Hellas fortsatt uviss

Til tross for en rekke møter blant eurosonens ledere forrige uke, er euroens skjebne i Hellas fortsatt usikker. Hellas nye statsminister, Antonis Samaras, startet tidligere denne måneden en offensiv for å oppnå utsatt frist for implementeringen av reformer som må til for at landet skal få utbetalt neste del av redningspakken fra EU.

Samaras ønsker at landet skal få ”et pusterom” for å være i stand til å møte de strenge innsparingstiltakene som landet står overfor, og hevder dette ikke trenger å bety økte kostnader. Dette budskapet gjentok han i møte med Jean-Claude Juncker, leder for eurosonen, i Athen på onsdag 22. august, og i møte med Angela Merkel på fredag 24. august og Francois Hollande på lørdag 25.august.

Videre har Samaras bedt om at europeiske poltikere må stanse spekulasjoner om en mulig gresk utgang av eurosonen, en såkalt ”grexit”, fordi slike spekulasjoner er med på å undergrave tilliten til at greske tiltak fungerer. Forrige uke ble det også kjent at Tysklands finansdepartement har nedsatt en egen gruppe som skal se på hvordan man kan håndtere en eventuell grexit.
Angela Merkel og Francois Hollande møttes til samtaler om Hellas økonomiske situasjon på torsdag 23. august, men ville ikke kommentere grekernes ønske om mer tid før troikaens (Europakommisjonen, Den Europeiske Sentralbanken og Det Internasjonale Pengefondet) rapport om Hellas foreligger i månedsskiftet september/oktober. Begge maner imidlertid grekerne til å stå på videre for å implementere reformer, og insisterer på at de ønsker Hellas med videre i eurosonen.

En utsettelse utover fristen i midten av 2014 for å nå budsjettmålene som er satt for Hellas, vil trolig bli svært vanskelig å få politisk gjennomslagkraft for i Tyskland, mens Hollande tidligere har uttrykt sympati for de harde innsparingstiltakene som grekerne må innføre. Likevel er det ventet at Frankrike og Helles vil forsøke å komme til en slags enighet i spørsmålet. Hvis ikke Hellas får utsettelse, eller de mislykkes i å oppfylle kravene for å få neste del av krisepakken, vil landet trolig være konkurs.

Les mer om saken på Dagens Næringslivs utenrikssider og hos euobserver.com.