Nytt rammeverk for energi- og klimapolitikken i EU fram mot 2030
Europakommisjonen lanserte like før påske en grønnbok for EUs energi- og klimapolitikk. Dette er de første stegene mot å utvikle et rammeverk for EUs energi- og klimapolitikk mot 2030. Innholdet i grønnboken er nå ute på høring, med frist 2. juli 2013.
Foto: European Commission
De fire hovedspørsmålene som blir stilt i grønnboken er
- Hvilke typer mål for klima og energi bør settes for 2030?
- Hvordan oppnå sammenheng mellom de ulike virkemidlene?
- Hvordan kan energisystemet best bidra til å øke EUs konkurranseevne
- Hvordan kan medlemsstatenes ulike kapasitet på området best bli tatt hensyn til?
Samtidig lanserte også Europakommisjonen en melding om fremtiden for karbonfangst og -lagring i EU som også skal ut på høring. En rapport om framgangen som er gjort i de ulike medlemslandene for å nå 2020-målene for fornybar energi ble også lagt fram.
I denne forbindelse uttalte energikommissær Günther Oettinger at ”det nye rammeverket må ta hensyn til konsekvensene av den økonomiske krisen, men at det også må være ambisiøst nok til å møte de nødvendige langsiktige målene om å kutte utslippene med 80-95 prosent innen 2050”. Connie Hedegaard, kommissær for klimaspørsmål, sa i sin tale at Europas avhengighet av importert fossilt brensel øker for hvert år, noe som verken er lurt med tanke på miljøet eller EUs økonomi og konkurranseevne. Hedegaard oppfordret til at målene for 2030 må settes så snart som mulig, for å kunne gi bedre sikkerhet til bedrifter og investorer, og ”jo mer ambisiøse disse målene er, jo bedre er det for miljøet”. Europakommisjonens pressemelding og lenker til de to høringene finner du her.
Miljøråd Knut Kroepelien ved EU-delegasjonen har skrevet en rapport om den nye klima- og energipakken, den kan du lese her.