Energiløsninger fra Møre og Romsdal vist frem i Brussel
Energiprosjektet BEAST (Beyond Energy Action Strategies), som har pågått siden 2014, avsluttes denne måneden. I den anledning ble det onsdag 8. februar avholdt en avslutningskonferanse i Brussel, der prosjektet ble presentert. Formålet med BEAST har vært rask implementering av lokale SEAP*-planer. Til sammen ni partnere deltok i prosjektet, der Møre og Romsdal fylkeskommune var initiativtaker. Vest-Norges Brusselkontor bidro aktivt i startfasen, blant annet med partnersøk. Prosjektet har vært en del av EU-programmet IEE (Intelligent Energy Europe) for fornybare energikilder og energieffektivisering. Dette programmet er nå blitt en del av EUs forsknings- og innovasjonsprogram, Horisont 2020.
Viser til gode resultater
På konferansen ble de 25 lokale prosjektene som har vært en del av BEAST og resultatet av disse presentert. Prosjektene har funnet sted i Belgia, Italia, Kroatia, Kypros, Latvia, Norge, Spania, Storbritannia og Sverige, og ble delt inn i tre hovedkategorier; energieffektivitet, klimavennlige kjøretøy og bruk av fornybare energikilder. Det vises til gode resultater i løpet av det treårige prosjektet, som samlet har ført til investeringer for nesten 40 millioner euro. Til sammen 56 000 nye led-gatelys og oppussing av over 100 bygninger har bidratt til økt energieffektivisering. 42 nye ladestasjoner og 23 km ny sykkelvei har gjort det enklere å benytte el-biler og sykler. BEAST har også bidratt til et lite vannkraftverk, to biogassanlegg og 360m² med solcellepanel. Den antatte påvirkningskraften på miljøet er betydelig, med over 21 000 tonn CO₂-utslipp unngått og en økt produksjon av fornybar energi med over 70 000 MWh.
Gode løsninger i Møre og Romsdal
Fire av prosjektene i BEAST fant sted i Møre og Romsdal, og disse er av ulik karakter. På Smøla er det igangsatt et pilotprosjekt der man benytter fiskeslam for å produsere biogass. Dette henger sammen med et annet prosjekt, som går ut på å benytte bioenergi til oppvarming av distriktene. Møre og Romsdal har også gjennomført et energieffektiviserings-prosjekt, som innebærer energistyring-systemer i offentlige bygninger. Det har bidratt til at en rekke offentlige bygninger, deriblant sentraladministrasjonen, 26 videregående skoler og samtlige tannlegekontorer i fylket, har blitt sertifisert som Miljøfyrtårn. Det siste prosjektet fra Møre og Romsdal er en omfattende satsning på elektriske kjøretøy og tilhørende infrastruktur. Resultatet av dette er ni nye hurtigladere for el-biler, og flere nye er planlagt. Gratis bilferger og avgifts- og bompenge-fritak gir norske forbrukere gode insentiver til å velge elektriske biler, men usikkerhet om tekniske begrensninger gjør at folk likevel er skeptiske. Som et tiltak mot denne usikkerheten ble «Rally Trollstigen» arrangert, for å illustrere at de tekniske begrensningene kan være mindre enn man tror.
Resultatene varierte blant de ulike lokale prosjektene, men alt i alt var innleggsholderne på konferansen gjennomgående fornøyde med BEAST-prosjektet.
Mer informasjon om BEAST finnes på prosjektets nettside.
*SEAP står for Sustainable Energy Action Plan, og er et dokument som sier noe om hvordan 2020-målene skal nås. Den benytter foreliggende data for å identifisere hvordan en lokal aktør på best mulig måte skal nå sine CO2-reduksjonsmål. Dokumentet definerer konkrete reduksjonsmetoder, i tillegg til nedsatte tidsrammer. SEAP-planen understreker også at det er et dynamisk dokument, som kan endres når ny forskning skaper nye metoder og tilnærminger for utslippsreduksjon og energieffektivisering.