Pasientrettighetsdirektivet: behandling over landegrensene
Et nytt pasientrettighetsdirektiv som vil gjøre det mulig å få refundert utgifter til helsetjenester i et annet EU/EØS-land ble vedtatt av EU 19. januar 2011 – og gjennom EØS-avtalen blir dette også en del av norsk lov.
En refusjon forutsetter at behandlingen normalt ville blitt dekket i eget land og nasjonale helsemyndigheter vil kunne kreve forhåndsgodkjenning av behandlinger som krever innleggelse på sykehus (minst en natt) eller spesielle helsetjenester. Avslag må begrunnes og skal bare være mulig i spesielle unntakstilfeller. Egenbetalingen skal begrenses til det som er egenandelene i hjemlandet.
Etter at helsetjenester ble fjernet fra Tjenestedirektivet har EU utarbeidet et nytt direktiv som skal sikre den frie flyten av helsetjenester i Europa. Formålet var å klargjøre og lovfeste pasienters rett til refusjon av utgifter til helsehjelp i andre EU/EØS-land, sikre helsehjelp av høy kvalitet, samt øke samarbeidet mellom landene. Det er fremdeles landene selv som skal bestemme hvilke helsetjenester de ønsker å gi innbyggerne og til hvilken pris, så lenge det ikke virker diskriminerende.
Direktivet legger også opp til etablering av et nettverk av referansesentre for høyspesialisert behandling og helseteknologivurdering, som vil ha til oppgave å støtte samarbeidet mellom de nasjonale myndigheter. Det er også en ambisjon å utvikle samarbeid vedrørende eHelse og gjensidig godkjenning av resepter.
Mer informasjon finnes i faktaarket på www.europalov.no. Se også artikkel på europaveien.no.