Leikanger kommune befinner på seg ved midten av Sognefjorden og fungerer som et naturlig administrasjonssenter i Sogn og Fjordane.
Kommunen har ca. 2331 innbyggere (tall fra 2019). Her holder fylkeskommunen, fylkesmann og andre statlige etater til. Fra 1. januar 2020 blir Leikanger slått sammen med Balestrand og Sogndal og blir til nye Sogndal kommune. Leikanger blir også fylkeshovedstad i nye Vestlandet fylke.
Kulturhistorie
Området har fra gammelt av blitt kalt «Systrond» og har vært et aktivt jordbruksområde i over 4500år. Man finner en rekke kulturminner fra forhistorisk tid i kommunen. Blant annet den nesten 8 meter høye Baldersteinen, som regnes som Nord-Europas største bautastein. Henjatunet, som er et av Vestlandets tre klyngetun, finner man også her. I dag fungerer klyngetunet til gårdsturisme og restaurantvirksomhet.
Næringsliv og aktivitetstilbud
I dag regnes Leikanger som Sogns fremste frukt- og bær-bygd, hvilket også reflekteres i kommuneskjoldet. Det finnes rundt 80 000 trær som produserer blant annet epler, pærer, og plommer. Omtrent all industri i kommunen ligger i tettstedet Hermansverk/Leikanger. Den største private virksomheten er Ingvald Husabø Printeverk og Sogn Avis.
Kommunen har en rekke aktivitets og kulturtilbud. Omkranset av fjell og fjord er det tilrettelagt for naturopplevelser ved turstier og nærmiljøanlegget Kleppa – som består av to lysløyper, alpinbakke og leirdueanlegg. Det finnes også en rekke lag, som jakt- og fiskelag, bridgelag, kor og kulturorganisasjon for barn og unge.
Les mer om Leikanger her.
Kilder:
Store norske leksikon
Fylkesakrivet
Opplev Leikanger