EU ekskluderer oljesand fra drivstoffkvalitetsdirektivet
Til tross for intens lobbyvirksomhet fra flere regjeringer og lobbyister fra oljeindustrien, besluttet Europakommisjonen 4. oktober å ikke inkludere olje fra tjæresand i drivstoffkvalitetsdirektivet. Direktivet er en del av EUs klimapakke fra 2008, og forplikter aktører i petroleumsnæringen å redusere drivhusgassutslippene fra drivstoff som brukes innen veitransport med 10 %.
Om forslaget blir godkjent av nasjonale regjeringer i Ministerrådet innebærer dette at olje fra tjæresand tilskrives en standard drivhusgassverdi på 107 grams CO2-ekvivalenter per megajoule. Tilsvarende tall for vanlig råolje er 87,5 gram, og tjæresandsolje regnes derfor som mer skadelig for klimaet enn råoljen.
Beslutningen sees som en seier for Connie Hedegaard, EUs klimakommissær, og i en uttalelse til nettavisen Euractiv sier hun at EU ”(…) med denne beslutningen sender et klart signal til leverandører av fossilt drivstoff. Ettersom fossile drivstofftyper vil forbli en realitet i overskuelig fremtid, er det viktig at de tildeles riktig verdi”. Avgjørelsen ble nærmest enstemmig vedtatt i Europakommisjonen.
Vedtaket møter sterk motstand i Canada. Alberta-provinsen i landet inneholder nesten 85 % av verdens oljesandsforekomster, hvor flere aktører, deriblant norske Statoil, er involvert. Landet har videre basert sin energistrategi frem mot 2020 på en dobling av oljeutvinning fra tjæresand, og det er nabolandet USA som er den største importøren av kanadisk olje. Denne strategien, frykter kritikere, kan øke verdens CO2-utslipp med opp til 15 %.
Stephen Harper, Canadas konservative statsminister, har beskrevet landet som en energisupermakt, og landets EU-ambassadør advarer mot urettferdig diskriminering av kanadisk oljesand, som er en viktig sysselsettingsfaktor. Han påpeker videre at CO2-utslipp fra oljesandsutvinning har sunket med 29 % siden 1990. Den kanadiske naturressursministeren Joe Oliver uttalte at Canada vurderer å bringe saken videre til WTO, og det er bekymringer i det nordamerikanske landet for at EUs avgjørelse kan få konsekvenser for den kanadiske oljeindustrien.
Flere EU-parlamentarikere fra europeiske miljøpartier samt bevegelser som Greenpeace har hilst forslaget velkommen.
Statoil ble i august i år dømt for 19 brudd på Albertas miljølovgivning i forbindelse med oljeutvinning fra tjæresand i Canada.