Årets Eurobarometerundersøkelse om sosiale spørsmål publisert
EUs statistikkbyrå, Eurostat, publiserte 17. oktober resultatet av en spørreundersøkelse foretatt blant 1000 borgere i hvert av EUs 27 medlemsland. Spørsmålene dreier seg rundt diverse sosiale temaer, inkludert blant annet hvordan ens regjering takler fattigdom, hvor fornøyd man er med egen livskvalitet, og fremtidsutsiktene for den nasjonale økonomien. Respondentene bes om å gi en vurdering på en poengskala for hvor fornøyd de er med den nåværende situasjonen vedrørende et bestemt tema, hvor -10 er svært misfornøyd, mens +10 er svært fornøyd. I tillegg blir intervjuobjektene spurt om forventningene for de neste tolv månedene innen hvert tema, samt hvordan ting har forandret seg de siste fem årene. Disse svarene plasseres i en bedre/verre-skala fra +100 til -100. Undersøkelsen foretas på en årlig basis, og ble gjennomført for første gang i 2009.
Undersøkelsen viser at europeere generelt er mer fornøyd med sin personlige livskvalitet enn i fjor, mens man er mer pessimistisk vedrørende den generelle situasjonen i landet. Europakommisjonens kommissær for sysselsetting, sosiale affærer og inkludering, László Andor, uttaler videre at man kan observere en økende sosial kløft mellom EUs medlemstater, hvor de mer velstående landene har blitt rikere og EUs mindre velstående stater, særlig i Sør-Europa, har blitt fattigere. Undersøkelsen sett under ett ble det avgitt flest positive svar i de nordiske landene, Irland og Benelux, mens man er mest misfornøyd i Portugal, Baltikum, Ungarn og i flere østeuropeiske land.
Innbyggere i de nordiske landene, Benelux, Irland og Storbritannia er mest tilfredse med sin personlige livssituasjon. I Litauen og Romania er finner man imidlertid den kraftigste økningen av respondenter som mener deres livssituasjon vil forbedre seg gjennom det kommende året.
Vedrørende den generelle situasjonen i landet, som inkluderer den nåværende økonomiske situasjonen, sysselsetting, levekostnader, energikostnader, boligkostnader og offentlig administrasjon, er bildet preget av pessimisme. For landets nåværende økonomiske situasjon er det utelukkende i Sverige og Tyskland at et flertall av respondentene er tilfredse. EU-snittet for sysselsettingssituasjonen er -3,5, og østerrikerne er her de mest fornøyde med +2. For levekostnader er gjennomsnittet -3,4, og det er ingen EU-land hvor innbyggerne mener levekostnadene er blitt lavere de siste fem årene. Respondentene i de fleste medlemslandene mener videre at dagens energikostnader er for høye. Det er også generell misnøye med boligkostnadene i Unionen, og kun i Estland kan man måle en svak optimisme på dette området for det kommende året. I flertallet av medlemsstatene er folk misfornøyde med offentlig administrasjon. Her er det Luxembourg som er mest fornøyd med +2,4, mens misnøyen er desidert størst i Hellas, med -5,9 på skalaen.
I de fleste medlemslandene er man tilfredse med de nasjonale helsesystemene. Benelux-landene og Østerrike har det høyeste antallet fornøyde respondenter, mens misnøyen er størst i Romania, Hellas og Bulgaria. Når det gjelder fattigdomstakling, ligger EU-snittet på -2,5, og de fleste Unionsborgerne er dermed misfornøyde med hvordan fattigdomsproblematikken tilnærmes av de nasjonale regjeringene. På dette området oppgir flertallet av intervjuobjekter i samtlige land at situasjonen har blitt verre de siste fem årene, men et flertall i Litauen, Danmark, Romania og Tyskland har troen på forbedringer i det kommende året.
Spørsmål vedrørende holdninger til personer med annen religiøs og kulturell bakgrunn avslører et annet mønster enn det som har vært gjennomgående i undersøkelsen. Her finner man de mest positive respondentene i Slovakia, Bulgaria og Latvia, mens man er mindre positiv i de rikere landene Danmark, Belgia og Frankrike. Det er i Hellas og på Kypros man finner den mest negative utviklingen over de siste fem årene.
Rapporten kan leses i sin helhet her.