Competitiveness Compass

29. januar 2025 lanserte Europakommisjonen en plan for hvordan Europa skal styrke konkurransekraften. Kompasset er en forlengelse av Draghi-rapporten, som ble lansert høsten 2024. Den ga en tydelig advarsel om at Europa står overfor betydelige utfordringer som kan true Unionens eksistens dersom de ikke blir adressert. Konkurranseevnekompasset skal derfor være et strategisk rammeverk for Kommisjonens fremtidige arbeid.

«Competetivness Compass» består av tre sentrale satsningsområder: innovasjon, avkarbonisering og sikkerhet. Disse tre skal suppleres med fem horisontale katalysatorer:

  • Forenkling
  • Redusere barrierer i det indre marked
  • Finansiering
  • Kompetanseutvikling (med fokus på bl.a. livslang læring og voksenopplæring)
  • Bedre koordinering mellom politikken på EU-nivå og nasjonalt nivå

Europakommisjonens president, Ursula von der Leyen, uttrykker stor optimisme for Europas fremtid og sier: «Europe has everything it needs to succeed in the race to the top. But, at the same time, we must fix our weaknesses to regain competitiveness. The Competitiveness Compass transforms the excellent recommendations of the Draghi report into a roadmap. So now we have a plan. We have the political will. What matters is speed and unity. The world is not waiting for us. All Member States agree on this. So, let’s turn this consensus into action».

Tre satsningsområder:

Innovasjon

EU ønsker å skape et gunstig miljø for nye innovative oppstartsbedrifter. I denne sammenheng vil Kommisjonen foreslå initiativer som «AI Gigafactories» og «Apply AI», som har som mål å drive utviklingen og industribruken av kunstig intelligens i nøkkelsektorer.

Europakommisjonen vil også lansere en egen strategi for «start-up» og «scale-up»-bedrifter som skal adressere de hindringene som står i veien for at nye selskaper vokser og utvikler seg. Kommisjonen vil blant annet fremme et forslag om et såkalt 28. rettsregime som skal forenkle det gjeldende EU-reglementet innenfor selskapsrett, insolvens og arbeids- og skatterett. Dette vil gjøre det enklere for selskapene å finne sitt handlingsrom. Det vil også sørge for at alle EU-medlemsland opererer under samme regler innenfor det indre markedet.

Avkarbonisering og konkurranseevne

Kommisjonen har utformet et felles veikart for avkarbonisering og konkurranseevne gjennom konkurranseevnekompasset. En av hovedutfordringene er høye og ustabile energipriser, og EU ønsker derfor å sikre tilgang til ren og rimelig energi gjennom den kommende «Clean Industrial Deal». Målet er å gjøre EU til et attraktivt sted for industriell produksjon , samtidig som man fremmer ren teknologi og sirkulære forretningsmodeller. I tillegg vil Kommisjonen foreslå en rettsakt om industriell avkarbonisering, som skal forenkle og fremskynde tillatelser for sektorer som er under omstilling.

Redusert avhengighet og økt sikkerhet

EU ønsker å redusere sin sårbarhet ved å diversifisere handelspartnere og forsyningskjeder. Dette vil være avhengig av sterke og effektive partnerskap. For å sikre stabil tilgang til råvarer, ren energi, bærekraftig drivstoff og grønn teknologi, planlegger EU å inngå nye «Clean Trade and Investment Partnerships» – et rammeverk for samarbeid med tredjeland innen ren industri.

I tillegg vil en gjennomgang av reglene for offentlige anskaffelser kunne gjøre det mulig å prioritere europeiske leverandører i kritiske sektorer og teknologier, noe som vil styrke EUs økonomiske og strategiske uavhengighet.

 

Kompetanseevnekompasset er koblet til flere kommende initiativ som det vil være viktig å følge med på, som «Clean Industrial Deal», «Union of Skills», «Oceans Pact» og endringer i statsstøtteregelverket. Dette er områder med stor relevans for Vest-Norge. VNB vil følge denne utviklingen tett, og du vil finne informasjon på våre nettsider etter hvert som disse satsingene blir lansert.

Du kan lese kompetanseevnekompasset i sin helhet her.