De første utlysningene innen energieffektivisering i Horisont 2020 er publisert
Vest-Norges Brusselkontor deltok den 5. desember på Europakommisjonen informasjonsdag for energifeltet i det kommende forsknings- og innovasjonsprogrammet Horisont 2020. Dette vil erstatte Intelligent Energy Europe-programmet fra nyttår, og også her vil energieffektivisering være hovedfokus.
Marie Donnelly, direktør i Generaldirektoratet for energi, la stor vekt på forbrukerne i sin åpningstale denne dagen. Et av målene med Horisont 2020 på energiområdet er å bidra til å tjene forbrukerne i Europa gjennom forskning og innovasjon, og å bidra til å løse de samfunnsmessige utfordringene vi står ovenfor på dette området. For industriens del trakk hun fram viktigheten av at Europa opprettholder sin industrielle kapasitet og styrke. Donnelly la også vekt på behovet for å endre energisystemene i Europa i en mer bærekraftig retning. Dette vil i følge Donnelly være kostbart, derfor vil kostnadseffektivisering – hvordan vi best kan redusere disse kostnadene – være sentralt for forskning og innovasjon på energifeltet.
Forsyningssikkerhet ble naturlig nok også nevnt som et viktig tema. På dette området må vi i Europa ligge i forkant ved å fortsette å øke andelen fornybar energi i energimiksen. På konferansen ble også de første utlysningene for 2014 og 2015 presentert, og de dekker områdene energieffektivitet, konkurransedyktig lavkarbonenergi, smarte byer og lokalsamfunn. En full oversikt over alle utlysninger for de kommende to årene kan du se her. Her finner du også detaljert oversikt over de fem utlysningene på energiområdet og budsjettet for hver av dem. Det er verdt å merke seg at det vil være ulike søknadsfrister for de forskjellige områdene innenfor hver av de fem utlysningene. Evalueringsprosessene innenfor disse kan også variere. I presentasjonen ligger i tillegg kontaktdetaljer til kontaktpersonene for hver utlysning, som man kan kontakte direkte hvis man har spørsmål.
Blant rådene som ble gitt til framtidige søkere under konferansen var først og fremst å lese og sette seg grundig inn i arbeidsprogrammet. Dette er nødvendig for å vite nøyaktig hva som blir etterspurt slik at man kan være sikker på at prosjektet man ønsker å gjennomføre faktisk oppfyller kravene. Det ble også påpekt at de ulike ”utfordringene” som ligger innenfor de forskjellige temaområdene kan variere fra år til år. Alle presentasjoner fra informasjonsdagen finner du her, og videoopptak fra dagen i sin helhet kan du se her.
Lanseringen av rammeprogrammet Horisont 2020 i Norge fant også sted i forrige uke, og her deltok blant andre kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. Han uttalte i den forbindelse at den norske deltakelsen i programmet åpner for store muligheter for Norge. Han la vekt på ”at verdien av europeisk forsknings- og innovasjonssamarbeid er større enn den vi kan måle i kroner og ører. – Samarbeid med andre europeiske naboland knytter oss tettere sammen. Et europeisk fellesskap handler ikke bare om hva vi skal leve av, men hva vi skal leve for”.
Les også mer om lanseringen og de første utlysningene innenfor Horisont 2020 her.