Det spanske formannskapets prioriteringer neste halvår
Den spanske statssekretæren for EU-saker, Diego López Garrido, presenterte 8. desember det spanske formannskapets prioriteringer for våren 2010.
(Artikkelen fortsetter under bildet).
En transisjonsperiode mellom Nice og Lisboa
Spania overtar 1. januar 2010 formannskapet i EU fra Sverige. Det spanske formannskapet blir, som en konsekvens av at EU 1. desember 2009 implementerte Lisboa-traktaten, noe annerledes enn tidligere formannskap. Det europeiske råd som samler medlemslandenes stats- og regjeringssjefer vil fra nå bli ledet av den nyutnevnte rådspresidenten – Herman van Rompuy, mens rådsmøtene for utenrikssaker vil bli ledet av høyrepresentanten for EUs utenriks- og sikkerhetspolitikk – Catherine Ashton. Det roternede formannskapet vil i fremtiden stå ansvarlig for rådsmøter innenfor andre sektorer som fiskeri, miljø, landbruk etc. – og følgelig vil hvert formannskap presentere sin agenda for den aktuelle seks måneders perioden.
Økonomi og sysselsetting
En av spanjolenes hovedprioriteringer frem til sommeren 2010 vil være å fortsette arbeidet med å få Europa på fote igjen etter finanskrisen i 2008-2009 – en naturlig prioritering ettersom Spania er et av landene som fremdeles er hardt rammet av ringvirkningene av finanskrisen. (19.3 prosent arbeidsledighet generelt, og hele 42.9 prosent arbeidsledighet blant unge under 25 år). Fokus vil være økonomisk vekst, sysselsetting , samt å styrke finansielle overvåkningsmekanismer i Europa – både på mikro- og makronivå. EU2020 – ”den nye Lisboa-strategien” er et viktig ledd i denne prosessen, og Spania søker denne strategien vedatt på EU-toppmøtet i mars- eller senest i juni neste år.
Lisboa-traktaten og EU som en internasjonal aktør
Lisboa-traktaten presenterer en rekke nye instrumenter for å styrke EUs rolle, og arbeidet med å implementere traktaten er også en viktig prioritering for det spanske formannskapet. Borgerinitiativet, hvor én million EU-borgere (fra et betydelig antall medlemsland) kan ta initiativ til å oppfordre Europakommisjonen til å fremsette et egnet forslag på grunnlag av borgernes preferanser, er et av disse instrumentene. Likeledes legger Lisboa-traktaten til rette for å styrke EUs rolle som en global aktør, noe det spanske formannskapet har ambisjoner om å bidra til – blant annet ved å initiere toppmøter med både USAs president Barack Obama, og med statsledere fra Latin-Amerika. ”EU er ikke i dag en ordentlig global aktør, men med Lisboa-traktaten har vi instrumentene som kan gjøre oss til en. Nå har vi fått en ny ”utenriksminister” med en sterk utenrikstjeneste, European External Action Service, i ryggen,” sa Garrido. (Den Norske EU-delegasjonen).
Likestilling og energi
Garrido vektla også viktigheten av likestilling og kampen mot kjønnsbasert vold, og han antydet at Spania vil ta initiativ til et generelt ikke-diskrimineringsdirektiv. Videre blir en ny handlingsplan for energi, i kjølvannet av klimakonferansen i København denne måneden, en sentral oppgave.
Spania overtar, som nevnt innledningsvis, formannskapet fra Sverige 1. januar 2010 – og blir etterfulgt av Belgia 1. juli 2010.