P026980000702-110816

Donald Tusk på plass i Brussel

Donald Tusk (t.h), her flankert av den nye presidenten i Europakommisjonen, Jean-Claude Juncker (Bilde fra EC Audiovisual Service)

Mandag den 1. desember tok den tidligere polske statsministeren Donald Tusk offisielt over etter Herman Van Rompuy som president for Det Europeiske Råd. Han ble valgt i august, og de tre største målene for hans periode er å beholde britene i EU, finne en løsning på krisen i Ukraina og øke den økonomiske veksten i unionen etter finanskrisen.

Donald Tusk har de siste årene vært statsminister for det eneste landet i EU som har hatt vekst i nasjonal BNP. I tillegg til å være den eneste polske presidenten som har blitt gjenvalgt etter demokratiseringen av landet, sies det at han også har et godt forhold til Merkel, Hollande og Cameron. Spesielt forholdet til Cameron kan de neste årene bli viktig, ettersom de britiske partiene nærmest krangler om å være mest EU-skeptiske.

Valget av Tusk er også et historisk steg for EU. Det blir av mange karakterisert som et viskelærtrekk over de gamle strekene som markerte skillelinjene mellom Øst- og Vest-Europa. Tusk er den første fra gamle Sovjet- eller Warszawapakt-land som inntar en lederstilling i Unionen. Hans første store prøve blir da 28 EU-ledere den 18.-19. desember skal diskutere en investeringspakke for videre vekst og nye arbeidsplasser.

Kontorpulten Tusk nå inntar er også fylt opp av utfordringer, preget av en spent politisk situasjon. Da han mandag denne uken tok sjefsstolen understrekte han at «Historien er nå tilbake. I tider som nå trenger vi lederskap og politisk samhold». Han nevnte også de pågående forhandlingene med USA om et frihandelsområde, og mente at relasjonene mellom EU og USA i stadig større grad blir viktige. Både når det gjelder økonomi, men også verdier.