Energi fra folket
ICLEI er en sammenslutning av over 1200 lokale myndigheter som skal fremme regionenes interesser i internasjonale forum, en av disse medlemmene er Bergen kommune. De jobber for at globale utfordringer i større grad skal ta utgangspunkt i løsninger regionalt. Dette gjelder ulike politiske områder, i særlig grad de områder som berører klima- og energipolitikk. Tirsdag denne uken arrangerte de et frokostmøte med tittelen «Community Energi: Accelerating sustainable energy roll-out in Europe».
Community Energy handler i korte trekk om å utvikle og produsere energi lokalt, i en prosess hvor kundene har en mer aktiv deltakelse. Dette skal være med på å gjøre energiproduksjonen både renere og mer desentralisert samtidig som det gir en merverdi lokalt gjennom deltakelse fra kundene. Fokuset er at energien skal være ren, og fornybar ved bruk av kilder som regionen har mye av, men som de ikke utnytter potensialet av til det fulle enda.
Innleder og ansvarlig for hovedtalen denne dagen var Klaus-Dieter Borchardt. Han presiserte at Community Energy er en tilnærming som stadig kommer høyere på agendaen i hans daglige arbeid. I kjølvannet av de nye klimamålene frem mot 2030 understrekte Borchardt potensialet som finnes innenfor denne tilnærmingen for å legge opp til en mer klimavennlig energihverdag.
Borchardt mente at Community Energy var en selvforsterkende prosess som EU ville støtte opp under gjennom plattformer som Smart Cities and Communities og Smart Spesialisering. Han var også klar på at ICLEI-medlemmene, som hadde fastsatt mye mer ambisiøse energi- og klimamål enn de EU endte opp med, skulle fortsette det gode arbeidet og forsøke å nå de målene de ønsket for hele unionen.
En lokal vindmølle er penest
Community Energy skal altså fasilitere for desentralisert energiproduksjon som så skal føre til lokal merverdi, samtidig som det bidrar til å nå EUs energi- og klimamål. Tom Jones fra EESC, European Economic and Social Comittee, holdt også innlegg på frokostmøte denne tirsdagen. Han la frem resultater fra en rapport de hadde utarbeidet vedrørende Community Energy som omhandlet rollen sivilsamfunnet spiller for å øke bruken av fornybar energi. Rapporten, som offentliggjøres i januar, viste at fokus på lokal deltagelse var mer fruktbart for å få støtte opp under energiprosjekter. «En vindmølle med lokal forankring er penere enn en sentralisert vedtatt vindmølle», var EESC-rapportens budskap.