EU med plan for grenseåpning og turistnæringen i Europa
Den siste tidens strenge reiserestriksjoner har ført til store problemer for turister og reiselivsbransjen. Nå strekker EU ut en hjelpende hånd.
Onsdag 13. mai presenterte Europakommisjonen en pakke bestående av retningslinjer og anbefalinger som skal hjelpe medlemsland med å gradvis lette på reiserestriksjoner.
Så godt som all reisevirksomhet og turisme har stått på vent de siste to månedene i Europa. Den nåværende koronakrisen har gjort at de fleste landene i Schengenområdet har sett seg nødt til å stenge grensene delvis eller helt. Dette har ført til en lammelse av turistnæringen i Europa. En næring som er svært viktig for mange europeere. I forkant av koronakrisen var det om lag 12 millioner jobber knyttet til turistnæringen i EU. Det anslås at mellom 80 og 90 prosent av omsetningen i denne næringen har forsvunnet som følge av de strenge reiserestriksjonene og koronakrisen.
I pressemeldingen fra 13. mai viser Europakommisjonen sin plan for å kunne sikre trygge reiser for turister og andre reisende i den næreste fremtid. Det åpnes nå for at land som er i lignende covid-19-situasjon kan åpne opp for hverandre. Det blir også tydeliggjort at man ikke kan diskriminere enkelte land eller områder som er i en tilnærmet lik situasjon. Kommisjonen har også lagt en plan for bedrifter i reiselivsbransjen.
Europakommisjonen åpner for reise på tvers av grenser
Nå som flere medlemsland klarer å redusere virusets reproduksjonsrate ønsker EU mer målrettede tiltak for å lette på de strenge reiserestriksjonene. Dersom en generell oppheving av restriksjonene ikke er mulig å få til på grunn av den nåværende situasjonen, foreslår Kommisjonen en koordinert og fasebasert lettelse av reiserestriksjoner. EU ønsker å lette på restriksjoner mellom områder og medlemsland som er i en lignende fase av pandemien.
Dagens situasjon blir betegnet som fase 0, hvor man har restriksjoner på unødvendige reiser. Fase én innebærer en gradvis åpning når smittesituasjonen tilsier at det er mulig. I fase to, skal alle de nåværende koronarelaterte restriksjonene oppheves. Nødvendige helsetiltak skal fortsatt være på plass.
Om dette skal være gjennomførbart, bør man følge tre kriterier:
- Lettelser i reiserestriksjonene skal være på områder hvor man ser en positiv utvikling på koronasituasjonen, basert på veiledning fra European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC).
- Det må foreligge muligheter til å ta i bruk begrensende tiltak gjennom hele reisen inkludert når en krysser landegrenser. Det må også legges til grunn ekstra sikkerhetstiltak på steder hvor fysisk distansering kan være vanskelig å overholde.
- Økonomiske og sosiale vurderinger må også gjøres. Her skal man først og fremst prioritere krysning av grenser i sentrale aktivitetsområder, og reisende må oppgi personlige grunner for reisen.
Når et medlemsland beslutter å åpne for innreise, skal man gjøre dette på en måte som ikke diskriminerer enkelte land eller regioner. Man skal godkjenne innreise fra alle land og områder som er i tilsvarende epidemiologisk tilstand.
En pakke med råd og retningslinjer for turisme fra Kommisjonen
Europakommisjonen ønsker å gi folk muligheten til å reise trygt innenfor sitt eget land eller øvrige medlemsland i EU. Det er også et mål å hjelpe turistnæringen med å komme til hektene igjen etter pandemien.
Europakommisjonens turisme- og transportpakke inkluderer:
- En strategi for gjenoppretting av turistnæringen i 2020 og videre
- En felles tilnærming for igjen å ha fri bevegelse, med en gradvis og koordinert oppheving av reiserestriksjoner ved EUs interne grenser.
- Et rammeverk som skal støtte en gradvis nyetablering av transport samtidig som man sikrer at det skal være trygt for både de reisende og arbeiderne.
- En anbefaling om å gjøre reisekuponger til et attraktivt alternativt til penger som refusjon for kunder.
- Kriterier for å kunne gjenåpne turistaktiviteter på en sikker og gradvis måte. Dette innebærer blant annet å utvikle helseprotokoller for overnattingssteder som f. eks. hoteller.
Vil hjelpe bedrifter i turistnæringen
EU ønsker å sikre likviditeten til bedrifter i turistnæringen, da spesielt SMBer, gjennom økt fleksibilitet i statsstøtteregelverket. Dette skal være med på å gjøre det mulig for medlemsland å introdusere ordninger for å støtte bedrifter i transport- og reisebransjen. EU skal også fortsette å bidra med likviditeten til bedrifter som er rammet av koronakrisen gjennom Coronavirus Response Instrument Initiative. Ved å støtte reiselivsbedrifter skal man sikre at Europa fortsetter å være en attraktiv reisedestinasjon. EU skal fortsette det tette samarbeidet med medlemslandene for å kunne ha en bærekraftig turistnæring også i disse tider.
Du kan lese mer om planen, retningslinjer og råd for grenseåpning i pressemeldingen til Europakommisjonen.