EU reviderer regelverk for avfallshåndtering
EUs regelverk for håndtering av elektrisk- og elektronisk avfall (EE-avfall) og kjemikalier i EE-produkter (RoHS) er for tiden under revisjon. Saken skal behandles i Europaparlamentet våren 2010. Norge, som har betydelig kompetanse- og ligger langt fremme på dette området, oversendte allerede i september sine synspunkter til Europakommisjonen. Dette meldte Den Norske EU-delegasjonen på sine nettsider 26. oktober.
Hva er EE-avfall?
Miljøstatus definerer EE-produkter som en omfattende og sammensatt gruppe produkter. Datamaskiner, komfyrer, mobiltelefoner, lysstoffrør, kabler og ledninger er eksempler på EE-produkter, og de fleste av disse produktene inneholder helse- og miljøfarlige stoffer som for eksempel PCB og kvikksølv.
EE-avfall i Norge – regelverk har ført til mer innsamling
Allerede i 1999 innførte Norge et system for retur av denne typen avfall, vi er i dag det landet i Europa som i gjennomsnitt samler inn flest kilo avfall per innbygger. I Norge kan alt EE-avfall leveres gratis til kommuner eller forhandlere som selger tilsvarende produkter. Bransjen har ansvar for retursystemet, og alle produsenter og importører må være medlem av et returselskap godkjent av Statens forurensningstilsyn (SFT). Les mer om returordningen for EE-avfall her.
EUs utfordringer
EU fulgte på med regelverk for blant annet produsentansvar i 2002, og det er dette regelverket som nå revideres. Diskusjonstemaene rundt revisjonsprosessen er blant annet mengden av avfall man bør samle inn årlig og hvilke typer elektronisk avfall lovgivningen skal gjelde. ”Det vil bli en spennende debatt. Saken viser tradisjonelle skillelinjer i miljøpolitikken mellom medlemslandene, og det er uenighet om hvor ambisiøse EU skal være”, sier Knut F. Kroepelien, miljøråd ved Den Norske EU-delegasjonen.
Mer om denne saken hos Den Norske EU-delegasjonen og på Miljøstatus.no.
Les relatert artikkel: Norge produserer mer søppel per innbygger enn noe annet land i Europa…