Europakommisjonen lanserer høringer vedrørende tilgang til tele- og bredbåndsnettverk
Europakommisjonen lanserte 3. oktober to offentlige høringssesjoner i Brussel vedrørende tilgangsmuligheter for alternative teleoperatører til de fastsatte tele- og bredbåndsnettverkene som eies av etablerte aktører med store markedsandeler. Hensikten er å styrke EUs indre marked for kommunikasjonstjenester ved at man sikrer konsekvent og samkjørt regulering av bredbånds- og telenettverk i medlemslandene.
Fokuset i den første høringen er å sikre ikke-diskriminerende tilgang for alternative operatører til nettverkene som kontrolleres av dominerende aktører i de forskjellige medlemslandene. Den andre høringen handler om hvordan nasjonale myndigheter fastsetter priser som operatører må betale for å få nettverkstilgang. Europakommisjonen håper utbyttet fra disse høringene kan bidra til at man får utarbeidet en anbefaling som sikrer et investeringsvennlig og ikke-diskriminerende regelverk.
Effektiv og konsekvent regulering av tele- og bredbåndsnettverk fremheves som svært viktig for å sikre forutsigbarhet og sikkerhet for teleoperatører, et sentralt aspekt for å tiltrekke seg investorer i forbindelse med ekstensiv utbygging av fibernettverk over hele EU. Prosjektet er en del av EUs digitale agenda for å sikre alle EU-borgere tilgang til raskt bredbånd innen 2020. Velfungerende regulering vil for øvrig gjøre det enklere for teleoperatører å etablere seg i flere medlemsstater. Høringen om prisregulering vil dessuten undersøke hvorvidt prisforskjellene mellom kobber- og fibertilgang kan stimulere til økt investering i fibernettverk.
Hovedårsaken til Europakommisjonens initiativ i denne saken er at nasjonale telekommunikasjonsregulatorer ofte vurderer definisjonen av ”ikke-diskriminerende tiltak” på forskjellige måter, samt håndheving og overvåkning av slike. I tillegg er det forskjeller medlemslandene imellom hva gjelder fastsetting av kostnadsorienterte priser som mindre aktører må betale for å få tilgang til de dominerende aktørenes nettverk. Ifølge Europakommisjonen gjør disse forskjellene det vanskelig å realisere et indre marked for telekommunikasjonstjenester, i tillegg til at man hemmer fremvekst av paneuropeiske aktører og investering i ny teknologi.
Du kan lese mer om utbyggingen av ultraraske fibernettverk og EUs digitale agenda frem mot 2020 her, her og her.