Europakommisjonens kommunikasjon på fornybar energi
EUs medlemsland har forpliktet seg til å nå målet om 20 prosent fornybar energi i energimiksen innen 2020. Dette målet krever samhandling og god koordinering medlemsstatene i mellom.
Europakommisjonens kommunikasjon på fornybar energi av 6. juni 2012 oppfordrer derfor til en mer koordinert europeisk tilnærming til etablering og reform av støtteordninger, samt økt handel med fornybar energi medlemslandene imellom.
”We should continue to develop renewable energy and promote innovative solutions. We have to do it in a cost-efficient way. This means: producing wind and solar power where it makes economic sense and trading it within Europe, as we do for other products and services”. Günther Oettinger, EUs energikommissær.
Kommunikasjonen av 6. juni 2012 indikererer fire områder hvor det kreves økt innsats for at 2020-målene skal nås på en kostnadseffektiv måte;
- Energimarked: Europakommisjonen presiserer viktigheten av å ferdigstille det indre endergimarkedet og erkjenner behovet for investeringsinsentiver for kraftproduksjon for smidig markedsintegrering av fornybar energi.
- Støtteordninger: Europakommisjonen er for støtteordninger som oppfordrer til kostnadsreduksjon og unngår overkompensering. De er også for harmonisering av støtteordninger i medlemslandene for å unngå unødvenige barrierer.
- Samarbeidsmekanismer: Europakommisjonen oppfordrer til økt bruk av samarbeidsmekaninsmene omtalt i fornybardirektivet. Samarbeidsmekanismer åpner for at EUs medlemsland kan oppnå fornybarmål ved hjelp av handel med fornybar energi. Dette betyr for eksempel at et medlemsland kan kjøpe vind- eller solenergi fra et annet medlemsland eller fra et tredjeland (for eksempel Norge) utenfor EU. Dette kan være en rimeligere løsning enn å produsere vind- eller solenergi på eget territorium.
- Energisamarbeid rundt Middelhavet: Europakommisjonen foreslår forbedret regulatorisk rammeverk og presiserer at det integrerte regionale markedet i Mahgrebregionen kan fasilitere storskala investeringer i regionen og med det åpne for mer fornybar energi til Europa.
Europakommisjonen erkjenner videre at utbygging av fornybar energi, uten et passende rammeverk, vil avta i tiden etter 2020. Et slikt rammeverk vil derimot åpne for mer innovasjon og samtidig redusere kostnadene – og dermed bidra til fortsatt vekst i sektoren. Europakommisjonen foreslår derfor å starte den videre prosessen med å foreslå tre politikkforslag/milepæler for 2030.
- Nye GHG-mål (klimagasutslipp), men ingen mål for fornybar energi. ETS (EUs kvotehandelsystem) vil være primærinstrumentet for reduksjon av CO2-utslipp.
- Tre nasjonale mål: Fornybar energi, energieffektivisering og GHG-mål.
- EU-mål: Fornybar energi, energieffektivisering og GHG-mål.
Europakommisjonen presiserer at det er helt nødvendig å identifisere milepæler for 2030 så snart som mulig. Dette skal bidra til at produsenter av fornybar energi er konkurransedykktig i det europeiske energimarkedet.
Kilde: Europakommisjonens pressemelding av 6. juni 2012. Du finner kommunikasjonen i sin helhet her.