EUs topplederkabal er klar

Etter et tre dager langt maraton-møte er Det europeiske råd endelig klar med sin topplederkabal. Den relativt ukjente tyske forsvarsministeren Ursula von der Leyen er nominert som ny president i Kommisjonen, men resultatet kommer ikke uten kontroverser.

Lange diskusjoner

Lederkabalen som ble presentert etter tre dager med intense forhandlinger var overraskende for mange. Det europeiske råd, bestående av EUs stats- og regjeringssjefer, kunne ikke komme til enighet om noen av forhåndsfavorittene, og de måtte derfor finne fram til et helt nytt kompromiss onsdag.

Dermed forkastet de Europaparlamentets forhåndsinnstilte ‘spitzenkandidater’.

‘Spitzenkandidat’-systemet forlatt

Fremdeles gjenstår det for Europaparlamentet å godkjenne lederkabalen, noe som på ingen måte er en formalitet. Det at man har forkastet ‘spitzenkandidat’-systemet har skapt stor misnøye hos flere grupper i Europaparlamentet. Mange er misfornøyde med at man har kommet fram til denne løsningen gjennom forhandlinger på ‘gamlemåten’, der de mektigste landene i Europa tvinger gjennom viljen sin.

Hele toppleder-kabalen som er foreslått:

Kommisjonspresident: Ursula von der Leyen (60) er tysk forsvarsminister fra det kristendemokratiske partiet CDU og har sittet i alle Angela Merkels regjeringer.

President i Det europeiske råd: Charles Michel (43) har vært statsminister i Belgia de siste årene og er fremdeles fungerende statsminister mens forhandlinger til ny regjering pågår. Han kommer fra det liberale partiet i Belgia.

Høyrepresentant for utenrikssaker: Josep Borrell Fontelles (72) er sosialdemokrat og har tidligere vært president for Europaparlamentet. Han er i dag utenriksminister i Spania.

President for den Europeiske sentralbanken: Christine Lagarde (63) er i dag sjef for Det internasjonale pengefondet (IMF) og har tidligere vært finansminister i Frankrike.

Kjønnsbalanse

For første gang vil en kvinne inneha toppvervet som Kommisjonspresident i EU, og i tillegg vil det bli hele to kvinner blant de fem toppjobbene. Lederkabelen har likevel høstet kritikk for å ikke oppnå en geografisk balanse ved å ikke inkludere kandidater fra Sentral- og Øst-Europa.

Italiensk MEP som president i Europaparlamentet

Europaparlamentet valgte onsdag 3. juli sin egen president. Etter at fire kandidater kom videre i først stemmerunde, endte det i andre runde med et solid flertall for den italienske sosialdemokraten David Sassoli. Han vil komme til å sitte i 2,5 år før presidentrollen blir gitt videre til en fra den konservative partigruppen EPP. Sassoli er tidligere visepresident i Europaparlamentet, men var likevel et uventet valg. Det at kandidaten ble en sosialdemokrat fra et Sørvest-Europeisk land forsterket den manglende geografiske fordelingen i lederkabalen.

Europaparlamentet er ventet å stemme over lederkabalen i midten av juli. Halvparten av parlamentarikerne må stemme for kabalen for at den skal bli godkjent.

Les mer om lederkabalen her og her.

Les også nåværende president i Det europeiske råd, Donald Tusk, sin pressemelding her.

Les mer om David Sassoli og valget i Europaparlamentet her.