Lav grad av uønskede stoffer i norsk oppdrettsfisk
En ny rapport fra Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES) fastslår at det er svært lav konsentrasjon av medisinrester, uønskede mikroorganismer og miljøgifter som tungmetall i norsk oppdrettsfisk. Rapporten utgis på en årlig basis, og undersøkelsen foretas på oppdrag fra Mattilsynet.
Anne-Katrine Lundebye Halvorsen, forsker ved NIFES, uttaler at Konsentrasjonen av de fleste legemidler som det er undersøkt for lå under detektorgrensen, grensen for det som er mulig å påvise. Ingen andre fremmedstoff, som kadmium, bly og kvikksølv, ble funnet i konsentrasjoner over øvre grenseverdier. Dette samstemmer med det som er funnet tidligere.
Analysen viser også lavere konsentrasjon av antioksidantene ethoxyquin, BHT og BHA, som brukes i fiskefôr, enn det som er målt i tidligere år.
Ettersom EØS-avtalen innebærer at norske fiskeeksportører slipper veterinær- og helsekontroll for produkter som eksporteres til Unionen, er det viktig at Norge kan dokumentere at norske fiskeriprodukter tilfredsstiller EUs gjeldende krav, og at fisken er trygg. EU-delegasjonens matråd Steinar Svanemyr sier at: om det derimot skulle vise seg å være alvorlige mangler i norsk oppdrettsnæring på disse områdene ville dette få umiddelbare konsekvenser for eksport av norsk fisk til EU-landene. Ved vedvarende systemfeil og funn av skadelige stoffer vil vi i verste fall kunne oppleve stans i norsk eksport. Men heldigvis bekrefter denne rapporten at dette ikke er en aktuell problemstilling.
Kilde: Norges EU-delegasjon. Rapporten fra NIFES kan lastes ned her.