Første plenumssamling i det nyvalgte Europaparlamentet
Det nyvalgte Europaparlamentet hadde sin første plenumssamling i Strasbourg denne uken (1.-3. juli). Den nye sammensetningen i parlamentet i de ulike partigruppene var klart før den første samlingen, men nå i løpet av de siste dagene har ny president, visepresidenter og komitésammensetningen også kommet på plass. Tyske Martin Schultz fra Sosialdemokratene ble gjenvalgt som president i parlamentet for en periode på to og et halvt år. Han er den første presidenten i historien som har blitt gjenvalgt til dette vervet.
Det nye parlamentet består av sju partigrupper som har blitt dannet siden valget i mai. De politiske grupperingene er basert på politisk tilhørighet, og ikke nasjonalitet. For at en politisk gruppe kan bli godkjent må den oppfylle to kriterier; gruppen må inkludere minst 25 parlamentarikere fra minst sju forskjellige medlemsstater. Dette er noe som kan skape utfordringer for enkelte av de innvalgte parlamentarikerne som kan ha vanskeligheter med å finne en gruppe med samme politiske agenda. De politiske grupperingene spiller en viktig rolle, siden verv og økonomiske tilskudd fordeles etter gruppetilhørighet. Forhandlingene mellom de ulike gruppene er også viktig i det daglige arbeidet i parlamentet. Uavhengige representanter har derfor liten innflytelse på sakene.
Av de sju gruppene som ble godkjent etter valget er de to største Det europeiske folkepartiet (EPP) og Sosialdemokratene (S&D) med henholdsvis 221 og 191 medlemmer. Deretter følger Gruppen av europeiske konservative og reformister (ECR), de liberale (ALDE), Den europeiske venstrefløys fellesgruppe/Nordisk grønne venstre (GUE/NGL), De grønne/Den europeiske frie allianse (Greens/EFA) og Gruppen for europeisk frihet og demokrati (EFD). Det er i sistnevnte gruppe britiske UKIP (United Kingdom Independence Party) med Nigel Farage i spissen hører hjemme.
Valget til Europaparlamentet fant sted fra 22. til 25. mai i EUs medlemsland, og du kan lese mer om det på våre nettsider. Les mer om den nye sammensetningen i parlamentet her. Les også omtale hos nettavisen EurActiv.