HVL skal lede to europeiske forskningsprosjekter – tildelt 93 millioner kroner fra Horisont Europa
Forskere ved Høgskulen på Vestlandet skal lede to nye europeiske forskningsprosjekt som på ulikt vis retter søkelys på store omstillinger i samfunnet.
© Denne artikkelen er skrevet av Ingrid Hope Leirvåg, kommunikasjonsrådgiver ved Høgskulen på Vestlandet, og ble først publisert på Høgskulen sin nettside. Artikkelen publiseres her med tillatelse fra Høgskulen på Vestlandet.
Hvordan påvirker digitalisering og grønn omstilling behovene i arbeidsmarkedet i ulike europeiske land og regioner? Hvor godt klarer ulike sektorer å omstille seg og møte nye kompetansebehov, og finnes det en beste praksis?
Dette er blant spørsmålene som blir stilt i ett av de to internasjonale forskningsprosjektene som til sammen har fått over 93 millioner kroner fra EUs program for forskning og innovasjon, Horisont Europa.
Vil styrke arbeidsmarkedets evne til vekst under omstilling
Førsteamanuensis Maria Tsouri gleder seg til å ta fatt på prosjektet SkillResillience4EU som hun skal lede sammen med flere europeiske partnere.
– Digitalisering og grønn omstilling er store prosesser om påvirker kompetansebehovene i arbeidsmarkedet på ulike måter. I dette prosjektet vil vi studere misforholdet mellom kompetansen som trengs og kompetansen som finnes i ulike sektorer og regioner, forklarer Tsouri.
Mer spesifikt skal de se nærmere på fem næringer som er påvirket: Reiseliv, transport, landbruk, matvarehandel og energi.
Prosjektet skal munne i ut i et forvaltningsverktøy for beslutningstakere, og et selvvurderingsverktøy for enkeltpersoner og arbeidsgivere. Målet er å gi videre anbefalinger, rammeverk og verktøy som kan brukes for å styrke ulike land og regioners evne til omstilling, kompetanseutvikling og økonomisk vekst.
Mer kunnskap om folks matvalg
Det andre prosjektet som har fått EU-midler har tittelen Foodmission og blir ledet av professor Natalia Mæhle. Dette prosjektet skal kartlegge hvordan forbrukere kan være drivkraft for et mer bærekraftig matsystem.
– Vi ønsker å finne ut hvordan forbrukerne tar avgjørelser når de gjør sine matvalg. Vi vil se på hele prosessen – hvordan de velger og kjøper mat, hvordan de bruker den, og hva som til slutt havner i matavfallet. Men for å forstå forbrukeradferden, må vi ha data. Tidligere har det vært utfordrende å få gode data på akkurat dette, forteller Mæhle
For å få et bedre bilde, ønsker derfor forskerne at forbrukerne skal rapportere om egne matvalg kontinuerlig over en viss periode.
– Planen er å utvikle en digital plattform hvor forbrukere i ulike deler av Europa selv kan legge inn informasjon om matinnkjøp og matvaner. Men for å få dette til må vi ha drivere for å holde engasjementet oppe. Derfor har vi også spillutviklere med på laget, legger hun til.
En del av målet er at forbrukerne også skal kunne lære om bærekraftige matvalg mens de deltar i prosjektet.
– Gjennom den digitale plattformen skal de kunne få informasjon om Co2-avtrykk på ulike matvarer, og finne oppskrifter på bærekraftige matretter. Vi håper å se at de i løpet av testperioden kanskje endrer sin adferd, forteller Mæhle.
Fakta om SkillResilience4EU
- Et samarbeid mellom 10 partnere fra 8 europeiske land.
- Prosjektet er tildelt 34 millioner kroner fra Horisont Europa.
- Partnerne i prosjektet er Høgskulen på Vestlandet, Berufsförderungsinstitut Wien, Universität für Bodenkultur Wien, Fachhochschule Nordwestschwei, University of Crete, Municipality of Platanias, Simplon.co, Universiteit Utrecht, Uniwersytet Warszawski, og London School of Economics.
- Prosjektet starter i januar 2025 og varer i 3 år.
Fakta om Foodmission
- Et samarbeid mellom 10 partnere fra 8 europeiske land.
- Prosjektet er tildelt 59 millioner kroner fra Horisont Europa.
- Partnerene i prosjektet er Høgskulen på Vestlandet, University of Thessaly, Institute of Retail Cosumer Goods, re:edu Gmbh, Spherical Pixel S.L., Universita degli Studi di Verona, Adiconsum Associazione Difesa Consumatori APS, Erasmus Universiteit Rotterdam, Centre for Systems Solutions, Chamber of Commerce and Industry of Slovenia – Chamber of Agricultural and Food Enterprises.
- Prosjektet starter opp i januar 2025 og varer i tre og et halvt år.
Dette er Horisont Europa
Horisont Europa er verdens største forsknings- og innovasjonsprogram med et budsjett på 95,5 milliarder euro. Hele 35 prosent av budsjettet skal gå til klimaformål for å oppnå grønn omstilling og bærekraftig verdiskaping for bedrifter, forskningsinstitusjoner og offentlig forvaltning.
Programmet er det niende i rekken av EUs forsknings- og innovasjonsprogrammer og etterfølger Horisont 2020. En viktig nyvinning er innføringen av ambisiøse «missions»-orienterte forsknings- og innovasjonsoppdrag for å løse utvalgte store samfunnsutfordringer.
Du kan lese mer om Horisont Europa på Forskningsrådet sine nettsider.