Hvordan kan regioner tiltrekke seg flere talenter?
Open days 2013 ble arrangert i Brussel 7.-10. oktober 2013. I den forbindelse deltok Vest-Norges Brusselkontor (VNB) på seminaret ”Pulling Resources together – exchange of best practice in talent retention for Europe” i regi av Stockholm Region EU Office og EXPAT projects.
Europa står overfor store demografiske utfordringer og mange regioner sliter med negativ befolkningsvekst. En del av løsningen, i følge Eva Schultz fra Europakommisjonens departement for innenrikssaker, er å tiltrekke seg talentfulle immigranter. Det kan for eksempel gjøres ved tiltak som bedrer integreringen – legge til rette for språkkurs, og gjøre det enklere for en utenlandsk arbeidsinnvandrer å kunne ta i bruk sin fulle kompetanse. Schultz la også vekt på at det er viktig at immigrantene har rettigheter på lik linje med den øvrige befolkningen, og blir inkludert og integrert i samfunnet i størst mulig grad. Utvikling av humankapital og økt integrering spiller en viktig rolle for å skape økonomisk utvikling og vekst i Europa i fremtiden, og derfor er det viktig at regioner legger til rette for å bedre forholdene.
Videre holdt Marcus Andersson, partner i Tendensor AB, et innlegg under konferansen om nødvendigheten av å trekke til seg talentfulle studenter, og hvordan regioner kan gjøre seg mer attraktive. Andersson delte en oppskrift bestående av fire steg på hvordan det kan gjøres. I første steg må man drive markedsføring og gi ut informasjon allerede før studentene kommer. I andre steg må man sørge for en varm velkomst og myk landing, ved å tilby bosted og ulike servicetilbud som kan gjøre det enklere i startfasen for en som er ny i regionen. Et eksempel fra Andersson, var å gi studentene en sjekkliste over alt som må ordnes etter ankomst, og hvor og hvordan dette kan gjøres. Videre i steg tre må man sikre vedkommende en god sosial og faglig integrering, noe som innebærer blant annet nettverkingsmuligheter og språkkurs. Siste steg dreier seg om når internasjonale studenter eventuelt velger å dra tilbake til hjemlandet. En region kan nemlig ikke regne med at alle vil komme til å bli værende i regionen. Regionen kan derimot bruke studenten som en ambassadør for studiestedet og regionen. Hvis studenten snakker varmt om regionen og mulighetene som finnes der, så kan det tenkes at flere studenter ønsker å søke seg dit i fremtiden, i følge Andersson.
Les et mer utfyllende artikkel om seminaret på EXPATs egne nettsider, her.
For presentasjonene til Eva Schultz, Marcus Anderson og de øvrige foredragsholderne, klikk her.
Foto: Expat project