Innlegg om norsk deltakelse i EU-programmer, EØS-avtalen og ny programperiode
Statsråd Vidar Helgesen holdt 4.og 5. november innlegg for Stortinget der han blant annet redegjorde for norsk deltakelse i EU-programmer, EUs kommende programperiode 2014-2020, EØS-avtalens betydning, og nærheten mellom Norge og EU.
Vidar Helgesen ble utpekt som statsråd for EU/EØS-saker i den nye regjeringen, og understreket i sine innlegg at regjeringen vil føre en proaktiv europapolitikk. Selv om Norge ikke er medlem av EU deler vi globale verdier som styrking av menneskerettigheter, støtte og fremme FNs arbeid, samt å finne felles løsninger på globale klimaendringer. EØS-avtalen er Norges viktigste avtale med EU og har innvirkning på den jevne borger, og sikrer blant annet likebehandling for studenter, bedrifter og andre aktører som samarbeider med Europa. Mer enn ¾ deler av norsk eksport går til EU og norsk gass dekker omtrent 20 % av EUs konsum. Til tross for dette finnes det også utfordringer i forholdet mellom EU og Norge. EU omfatter nå 28 medlemsland, noe som kan gjøre det vanskeligere for Norge å bli hørt, om innenfor visse politikk områder har Norge liten eller ingen påvirkningskanaler.
Helgesen la vekt på betydningen av norsk deltakelse i EU-programmer og understreket at regjerningen ønsker å fortsette å utnytte mulighetene som ligger i neste programperiode. Han gjorde også rede for innlemmelsen av Kroatia i EØS-avtalen som lenge har vært et viktig politisk tema, og at det er oppnådd formell enighet om vilkårene knyttet til dette. Forhandlinger om nye EØS-midler forventes snarlig, ettersom den tidligere 5-års periode utløper i 2014 (2009-2014).
I forhold til fiskeripolitikk vil Norge motta kompensasjon for bortfall av tapt handel med fisk gjennom en ekstra tollfri kvote på 1400 tonn bearbeidet sild til EU. Det vil også avholdes nye forhandlingsrunder med Island, Færøyene og EU for makrell- og sildefiske.
Her og her kan du lese innleggene.