Junckers ti prioriteringer
Det går nå mot slutten av Junckers andre uke som president i Europakommisjonen. I tradisjon tro skal den nye presidenten komme med sine prioriteringer for den kommende periode, og nettopp dette kom denne uken. Stikkordene er jobber, energi og utenrikspolitikk.
1. Flere jobber, større vekst og økte investeringer
Dette skal blant annet komme som resultat av en investeringspakke. Juncker har vært offensiv og sagt at denne pakken skal være klar innen utgangen av 2014. Europa 2020-strategien er sentral i arbeidet mot flere jobber, større vekst og økte investeringer. Hvis resultatene er gode vil dette kunne være nøkkelen til døra, som er utgangen av den økonomiske krisen Europa har vært åsted for de siste seks årene.
2. Et digitalt indre marked
Det er et mål om en felles digital infrastruktur i Europa innen helse, justis, utdannings og næringsliv. Det digitale indre markedet understrekes som et viktig moment for å få til punkt 1, flere jobber, større vekst og økte investeringer. Dette skal forenkle tilgangen på for eksempel sykehusdata om du skader deg eller blir syk i utlandet, samt gjøre det enklere å etablere bedrifter utenfor egne landegrenser. I tillegg er det et mål at det på sikt ikke skal være noe mer kostbart å bruke mobilnett utenfor egne nasjonale grenser, så lenge man befinner seg innenfor EUs grenser. Dette er et indre marked Norge også skal slutte seg til.
3. En sterk energiunion, med fremtidsrettet klimapolitikk
Innenfor mål tre inngår oppnåelsen av målene satt frem mot 2030, som det ble nådd enighet om på toppmøtet i oktober. Andelen fornybar energi skal økes, og Juncker mener EU bør være en selvskreven nummer 1 og en foregangsaktør på området.
Energiinfrastrukturen i EU skal også bedres, men like fullt skal koblingen til tredjeparter få økt prioritering. Energisikkerhet står også høyt på agendaen, i tillegg til forberedelser frem mot klimakonferansen som er om litt over ett år i Paris.
4. Et mer rettferdig indre marked, med en sterke industriell base
Det skal i kommende periode implementeres et nytt banktilsyn, i tillegg til at det skal jobbes med å analysere foregående periode for å unngå en lignende krise igjen. Det skal også arbeides mer aktivt for å forhindre korrupsjon og skatteunndragelser.
5. En mer rettferdig økonomisk og monetær union
Det foreligger forslag om å styrke den økonomiske styringen i den økonomiske og monetære unionen. I dette inngår det også et mål om bedre kontakt mellom valgte politikere på EU-nivå og den Europeiske Sentralbanken.
6. Frihandelsavtale med USA
Et av momentene det knyttes mest spenning til i kommende periode er handelsavtalen som skal være mellom, hvis det blir enighet, EU og USA. Det er første gang EU forhandler med som en samlet union med en tredjepart. I spissen for disse forhandlingene skal svenskenes Cecilia Malmström stå, som nylig utnevnt kommissær for handel. Juncker sier i sin uttalelse at det i det 21. århundre bør være et klima for at tollgrensene mellom to aktører som Europa og USA skal fordufte.
7. Et område med rettferdighet og fundamentale rettigheter basert på gjensidig tillit
Det er også et uttalt mål å etterfølge Europakonvensjonen, og bygge ytterligere tillit innenfor de europeiske grensene. Tillit skal også bygges mot USA, i arbeidet om et felles system for databeskyttelse, og en gjennomgang av safe harbor-avtalen.
Forholdet Storbritannia – EU er også nevnt som et viktig punkt av kommisjonspresidenten. Det understrekes at dette er en situasjon hvor begge parter må gi og ta. Samtidig som britene må innse at det må bli mer Europa, ikke mindre, så må EU-borgere erkjenne at britene har noen særegenheter de ønsker å ta vare på, som for eksempel pundet.
8. En ny migrasjonspolitikk
I Junckers første periode har han vært offensiv angående asylpolitikken, og ønsker å implementere en felles asylpolitikk innen 2020. Det er et aktuelt tema, med tanke på at Mare Nostrum offisielt avsluttet sitt arbeid den 1. november. Det skal også utarbeides en bedre strategi for å motarbeide terrorisme og radikalisering.
9. En sterkere global aktør
Juncker har uttalt at Ukraina-situasjon daglig viser hvor viktig det er at Europa er en samlet enhet. Det er en lang vei å gå, og den felles utenrikspolitikken må videreutvikles. Europas må samle både handel, utviklingshjelp, deltagelse i internasjonale finansielle institusjoner og naboskapspolitikken til en felles utenrikspolitikk, som følger en klar og samlet logikk.
10. En union med demokratisk endring
Jean-Claude Juncker mener med dette at EU som helhet skal bli mer demokratisk. Han ønsker en med politisk dialog med Europaparlamentet, heller enn det han kaller en teknokratisk dialog. I tillegg skal han forsøke å gjøre Europakommisjonen til en institusjon som er lettere å få innsikt i, i løpet av sin periode.
Da gjenstår det bare å handle – etter at ord har blitt skrevet. Vil du lese kunngjøringen til Juncker, så ligger den her.