Kjøttklister blir ikke tillatt
Europaparlamentet stemte i går imot bruk av det såkalte kjøttklisteret og dermed blir det ingenting av Europakommisjonens forslag.
Forslaget om å tillate bruk av trombin med fibrinogen (kjøttklister) i kjøtt ble lagt frem av Europakommisjonen i februar. Trombin er et enzym som får blodet i kjøttet til å koagulere og dermed kan man lime kjøttbiter sammen til større stykker. Kommisjonens forslag omhandlet bare ferdigpakket og tilberedt kjøtt.
Som VNB allerede har skrevet, vedtok Europaparlamentets komité for miljø, helse og mattrygghet i april en resolusjon som sa nei til bruk av trombin. Likevel var Europaparlamentet gjennom gårsdagens plenumssesjon som til slutt tok stilling til hvorvidt man skal innføre forbud eller ikke.
370 representanter stemte for forbud, og dermed nådde man med hårfin margin grensen på 369 stemmer som kreves for å legge ned veto. 262 representanter stemte mot.
Les hele pressemeldingen fra Europaparlamentet her
Trombin er i dag ulovlig i Norge og de skandinaviske landene har vært blant de meste skeptiske til forslaget.