Kommisjonen lanserer strategisk fremsynsrapport
Europakommisjonen har presentert sin strategiske fremsynsrapport for 2023, som fokuserer på bærekraft og menneskelig velferd. Rapporten peker på de største utfordringene EU står overfor for å nå sine klimamål, og foreslår ti tiltak som kan bidra til en vellykket grønn omstilling.
EU har forpliktet seg til ambisiøse klimamål, med minimum 55% utslippskutt innen 2030 og klimanøytralitet i 2050 som overordnede mål. Å lykkes med disse ambisjonene blir sett på som avgjørende for å styrke EUs strategiske autonomi og langsiktige konkurranseevne.
Må overvinne sosiale og økonomiske utfordringer
I overgangen til et bærekraftig samfunn står EU overfor en rekke utfordringer, deriblant:
- Geopolitiske endringer: Dette påvirker internasjonalt samarbeid om klimautfordringer og energiomstilling.
- Den lineære økonomiske modellen: Rapporten mener det er behov for en ny økonomisk modell som fokuserer på mennesker og natur, og der økonomisk vekst er frakoblet ressursbruk. Rundt 75% av virksomhetene i eurosonen er i dag svært avhengige av naturressurser.
- Kompetansemangel: Det er et økende behov for arbeidstakere med riktig kompetanse. Det blir anslått at hele 85% av bedriftene i EU mangler riktig kompetanse for å lykkes med den grønne og digitale omstillingen.
- Manglende investeringer: Den grønne omstillingen vil kreve betydelige investeringer, og det er viktig å sikre tilstrekkelig finansiering fra både offentlig og privat sektor for å lykkes.
For å overkomme disse utfordringene og nå klimamålene frem mot 2050, foreslår Kommisjonen ti innsatsområder:
- Utvikle en ny europeisk «sosialpakt» (European social contract) som fornyer velferdspolitikken og fokuserer på sosiale tjenester av høy kvalitet.
- Styrke det indre markedet for å fremme en robust nullutslippsøkonomi, med fokus på åpen strategisk autonomi og økonomisk sikkerhet.
- Fremme EUs globale rolle for å styrke samarbeidet med viktige partnere.
- Styre produksjon og forbruk i en bærekraftig retning gjennom lovgivning
- Bygge et “Europe of investments” for å katalysere kapital til den grønne omstillingen.
- Sørge for at de de offentlige budsjettene er i tråd med bærekraft gjennom et effektivt skatteregelverk
- Dreie økonomiske indikatorer mot bærekraft, blant annet ved å justere BNP for ulike faktorer
- Øke deltagelsen i arbeidsmarkedet og satse på fremtidig kompetansebehov
- Sikre at rettferdighet mellom ulike generasjoner er en sentral del av politikkutformingen. Dette vil kunne øke den offentlige støtten til grønn omstilling.
- Styrke EUs verktøykasse for beredskap og kriserespons.
Europakommisjonens fremsynsrapport ble presentert for medlemslandene 10. juli. Det er ventet at rapporten vil legge grunnlag for statsledernes diskusjon på det uformelle møtet i Det europeiske råd i Granada i oktober. Mens de formelle rådsmøtene finner sted i Brussel og Luxembourg, blir de uformelle rådsmøtene arrangert i det landet som innehar det roterende formannskapet i Rådet. Spania tok over formannskapet 1. juli og skal lede arbeidet til medlemslandene ut 2023. Du kan lese mer om det spanske formannskapet i vår artikkel.