Mario Draghi presenterte rapport om fremtiden til europeisk konkurransedyktighet

Mario Draghi, økonom og tidligere president i Den europeiske sentralbanken, presenterte 9. september rapporten “The future of European competitiveness». Etter to måneders forsinkelse har det knyttet seg stor spenning til rapporten, som har til hensikt å understøtte Europakommisjonens arbeid denne perioden (2024-2029). 

Draghi tar for seg en rekke felt hvor EU burde gjøre tiltak for å forbedre konkurransedyktigheten sin. Budskapet han formidler er at Kommisjonen må løfte innovasjon, investeringer og kompetanse, spesielt innen energi og teknologi. Økonomen uttrykker at dersom EU ikke tar grep, vil Unionen bli nødt til å redusere ambisjonene om å være ledende innen disse sektorene.

Tre omstillinger for Europa

Draghi understreker at EU har fundamentet på plass for å utvikle en konkurransedyktig økonomi, men at den økonomiske veksten likevel har sakket ned. Rapporten peker på en svekket produktivitetsvekst som årsaken til denne utviklingen, som igjen har ført til en lavere vekst i kjøpekraft sammenlignet med USA. EU er derfor nødt til å heve konkurransedyktigheten sin for å henge med på verdensmarkedet.

Rapporten beskriver tre omstillinger som EU bør gjennomføre for å oppnå dette. Den første er å akselerere innovasjon for å heve produksjonsveksten. Den andre er å redusere de høye energiprisene. Ved å fortsette arbeidet med avkarbonisering og overgangen til en sirkulær økonomi, kan EU både øke nødvendig kompetanse og produsere billigere strøm. Investering i blant annet hydrogen- og karbonfangstinfrastruktur skal kunne bidra til dette. Den tredje omstillingen rapporten beskriver, er å redusere avhengigheten av land utenfor Unionen når det gjelder handel og forsvarsindustri. Sistnevnte kan gjøres ved å utvikle en bedre økonomisk utenrikspolitikk.

Bedre innovasjon, investeringer og kompetanse

Det er en lite dynamisk industristruktur som utgjør hovedutfordringen overfor europeisk innovasjon, argumenterer Draghi. EU har for eksempel ikke klart å henge med innen digital teknologi, og klarer derfor heller ikke å opprettholde samme produktivitetsnivå som USA gjør. Unionen er derfor nødt til å være tidligere ute innen fremtidige digitaliseringsbølger, konstaterer rapporten.

EU har et høyt utdanningsnivå, men mangelen på kompetanse øker likevel innen sentrale sektorer. Dette fungerer ifølge Draghi som en barriere for innovasjon. Det viser seg altså at utdanningssystemene ikke klarer å forberede kommende arbeidstakere på det teknologiske fremskrittet i arbeidsmarkedet. I tillegg peker rapporten på at satsingene som EU selv har gjort innen kompetanseutvikling også har gitt relativt dårlige resultater. Derfor kreves det en mer strategisk tilnærming til kompetanse, hvor fremtidens kompetansemangel i enda større grad tas hensyn til.

For å gjennomføre rekken av tiltak som Draghi argumenterer for, vil det kreve massive investeringer; en minstesum på 750-800 milliarder euro hvert år. Dersom EU ikke legger inn nødvendig innsats, mener økonomen at det vil kunne gå på bekostning av Unionens velstand, miljø eller frihet.

Draghi og von der Leyen er på samme side

Det er mulig å trekke flere paralleller mellom Draghis rapport og von der Leyens politiske prioriteringer for den nye perioden hennes som president i Europakommisjonen. Selv om prioriteringene ble publisert før rapporten, uttrykker von der Leyen selv at flere møter med Draghi det siste året ligger til grunn i vurderingene hennes. Den kommende «Clean Industrial Deal», som Kommisjonspresidenten ønsker å innføre, skal ta opp flere relevante tematikker fra Draghi-rapporten, slik som avkarbonisering, energipriser og innovasjon.

En ny industrisatsing vil derimot ikke lykkes uten videre endringer innad i EU-institusjonene, skriver Draghi. For å akselerere konkurransedyktigheten må man endre fokuset til Unionen, forenkle regelverket samt sikre bedre koordinering mellom ulike politikkområder. Dette er noe også von der Leyen har presisert i sine politiske prioriteringer for den neste femårsperioden

Norge deler mange av de samme utfordringene som Draghi peker på. For norske næringsinteresser vil det derfor være viktig å følge disse omstillingene av det indre markedet.

 

Du kan lese rapporten i sin helhet her.