TEN-T

Møre og Romsdal med på europeisk satsingsprosjekt

EU har nedskrevne mål om at kjernenettverket for transport skal være ferdig i løpet av 2030, mens tilførselsnettet i Europa skal være ferdigstilt innen 2050. Møre og Romsdal er nå med i en forlenging av et stort transportprosjekt i regi av EU, som vil undersøke mulighetene for en kobling mellom fylket og det europeiske kontinent, via sjøveien.

 Som et verktøy for å skape et integrert transportnettverk, både til vanns, til lands og i lufta, har EU utarbeidet programmet, det transeuropeiske transportnettverk (TENT-T).  Med mål om en mer effektiv og grønn transportsektor er TEN-T med som et viktig moment for å nå EUs miljøpolitiske mål, samt deres mål innen økt konkurranseevne. I den sjette rapporten angående EUs utjevningspolitikk som kom i sommer vises det til en positiv utvikling hva angår infrastruktur, og antall høyhastighetsveier i store deler av Europa. Tilgangen på kollektiv transport er også forbedret. Siktemålet er å ha et godt funksjonelt transportnettverk som skal gjøre de tekniske barrierene ved handel mindre, og i økende grad knytte sør og nord, og øst og vest sammen. Et funksjonelt transportnettverk med lavere handelsbarrierer vil igjen føre til å gjøre målene om økt konkurranseevne lettere å oppnå.

Regional deltagelse

Dette ville TEN-T bygge videre på i årene som kommer, med mål om en bærekraftig transportplan. Møre og Romsdal har tidligere vært med på prosjektet StratMoS, som siktet på å forbedre transportmulighetene, både til lands og vanns, i Nordsjøregionen. Dette gjorde Møre og Romsdal til en interessant partner når et nytt europeisk transportprosjekt gjorde seg gjeldende. Gjennom deltagelse i undergruppen for Transport i Nordsjøkommisjonen mottok Møre og Romsdal en henvendelse fra prosjektlederne fra Aberdeenshire County, som ønsket å få med seg en norsk partner, og da med Møre og Romsdal som sin preferanse.

Dette ble tatt tilbake til, og vurdert på, regionalt nivå, hvor man besluttet å bli med på prosjektet. De deltar ikke direkte i TEN-T, men i en forlengelse av prosjektet, for å dekke et større geografisk område. Prosjektet fylkeskommunen er med på heter TEN-TaNS, et prosjekt som mottar støtte fra Nordsjøprogrammet. Prosjektet vil ha mål om å analysere muligheter og konsekvenser for transportnæringen på regionalt nivå, som følge av det nye regelverket lagt frem av TEN-T.  Blant annet skal Møre og Romsdal Fylkeskommune lage en regional case med fokus på å undersøke mulighetene for å realisere en sjøkorridor som strekker seg fra regionen og til det europeiske kontinent. Denne oppgaven skal regionens Samferdselsavdeling ta seg av, mens Trond Myrland i fylkeskommunen skal ta seg av det administrative rundt deltakelsen.

Forventninger

Dette vil dermed bli et verktøy for regional analyse for å kunne optimalisere virkningene av TEN-T på regionalt nivå og på utviklinga innen transportnæringa.

Det er knyttet forventninger til ytterligere å avdekke mulighetene for opprettelsen av den nevnte sjøruten. Som, hvis den realiseres, vil knytte Møre og Romsdal til Europa.