Nordlig toppmøte i London
Den britiske statsministeren var torsdag 20. januar vertskap for en felles britisk-nordisk-baltisk statsministerkonferanse i London. Temaet var handel, innovasjon og livskvalitet. Begrunnelsen var at diskusjonene i de Nordeuropeiske landene skiller seg ut fra Sentral- og Sør-Europa.
Mens norske nettaviser var mest opptatt av at Jens Stoltenberg skulle lære David Cameron om pappaperm, stilte EUObserver spørsmålet om dette var et anti-EU møte. Begrunnelsen for det var både at ingen EU-representanter var invitert og at forsamlingen bestod av flere ”EU-skeptiske” land; vertskapet var det sterkt kritiske konservative partiet i Storbritannia, bare Finland og Estland av de 9 landene har innført Euro, Island er i medlemskapsforhandlinger (men alle tror de vil si nei i en folkeavstemming) og Norge har som kjent sagt nei to ganger allerede. Offisielle talspersoner forsikret derimot om at møtet ikke handlet om EU i det hele tatt, men at hensikten var at de nordlige landene, som ligger i forkant av den økonomiske utviklingen, skulle kunne utveksle ideer.
De ca 100 deltakerne på møtet var både næringslivsledere og kulturpersonligheter, i tillegg til politikere og tjenestemenn. Møtet var strukturert rundt tre symposier – på innovasjon, likestilling og grønn teknologi. David Cameron roste denne nye typen toppmøte som var ”mindre opptatt av å krysse av på sjekklisten for internasjonalt diplomati og mer fokusert på den frie utvekslingen av ideer.” Et oppfølgingsmøte er planlagt i Sverige neste år.