Norge og EU skal reformere det greske skattesystemet
Etter at den greske statsministeren, Georges Papandreou, i sommer ba EU om hjelp til å reformere landets statsadministrasjon, har Europakommisjonen nedsatt en ekspertgruppe for dette formålet. I den forbindelse har også Norge blitt forespurt om å delta. Ifølge Erik Lahnstein, som er statssekretær i Utenriksdepartementet, har Norge nå dialog både med Hellas og Kommisjonen vedrørende forbedring av det greske statsapparatet. Reform av skattevesenet er et av områdene Norge har fått forespørsel om involvering i, men også helse, offentlig administrasjon og migrasjon er politikkfelt som trekkes frem.
Svart økonomi er et omfattende og dypt rotfestet problem i det greske samfunnet. Hellas er det eneste EU-landet hvor man ikke registrerer pengetransaksjoner, og det er ikke uvanlig at store pengebeløp betales i kontanter. Ifølge OECD fører dette til at den greske staten hvert år taper rundt 40 milliarder euro i skatteinntekter. Korrupsjon er også svært utbredt blant offentlige tjenestemenn i skatteetaten. I tillegg er det greske skattesystemet svært gammeldags. Det meste foregår manuelt, og det er betydelig rom for individuelt skjønn for saksbehandlerne.
Selv om situasjonen ser grim ut for Hellas, fremhevet OECD også at ingen OECD-land de siste 30 årene har oppnådd så store forbedringer i statsfinansene sine på et år som det Hellas klarte i fjor.
Les artikkelen i sin helhet hos Aftenposten her.