20140902

Nye fjes i EU-ledelsen

Avtroppende Rådspresident, flankert av Donald Tusk (t.v.) og Federica Mogherini. Foto: EC Audiovisual Services

Tidligere i sommer ble det klart at Jean-Claude Juncker tok over stafettpinnen som leder for Europakommisjonen etter José Manuel Barroso. Etter flere runder med forhandlinger og diskusjon ble også nye fjes klare for verv i EUs ledelse. Den polske statsministeren Donald Tusk tar over der belgieren Herman Van Rompuy slapp, og blir president for Det Europeiske Råd, mens Italias utenriksminister Federica Mogherini tar over utenriksposten etter Catherine Ashton, og blir leder for EUs utenrikstjeneste, EEAS.

Det er første gang en stor lederstilling i EU er bemannet av en politiker fra Øst-Europa, og utvelgelsen blir av mange lest som et signal på EUs vei videre. I tillegg til å ta klar distanse fra Russland, viser man også med utvelgelsen av Tusk en erkjennelse av Polen som en stor aktør på den politiske arenaen i Europa.

Tusk styrte Polen gjennom finanskrisen med stø hånd – og har fått mye erkjennelsen for jobben han gjorde med å holde skuta på rett kurs, i år hvor vinden blåste hardt i de finansielle seil. Donald Tusk er også en av de klareste kritikerne til de handlinger Russland har foretatt seg i Ukraina, og han har selv uttalt at det er viktig for Europa å stå samlet. Utvelgelsen signaliserer for mange et mer samlet Europa – og Øst-Vest-skillet forsvinner stadig lenger øst.

Samtidig som Herman Van Rompuy annonserte sin arvtager, kunngjorde han også hvem som skulle etterfølge Catherine Ashton som leder for EEAS, European External Action Service. Valget har blitt sett på som særs viktig grunnet en økning i spenningen internasjonalt, og valget falt på italienske Federica Mogherini. Mogherini har sittet som utenriksminister i Renzi-regjeringen siden februar 2014. 

Det har også vært knyttet spenning til resten av kabalen vedrørende hvem som skal fylle de ulike kommisærpostene. Dette ble offentliggjort onsdagen denne uken. Spesielt var det knyttet spenning til hvem som skulle inneha posten som kommisær for handel, grunnet EUs forhandlinger med USA om et samarbeid om utvidelse av handelsunionen. Svenske Cecilia Malmström fikk denne posten.

Les mer om EUs nye leder i New York Times, eller på regjeringens sider