Oppsummering av EU-toppmøtet 10.- og 11. desember
Klima
Medlemsstatenes statsledere kom til enighet om at EU samlet tilbyr 7.2 milliarder euro til klimainnsats i utviklingsland de neste tre årene. Midlene skal brukes til arbeid med tilpasning til klimaendringene, tiltak for å redusere utslipp og kapasitetbygging.
Økonomi
Konklusjonene om utgangsstrategier for finansiell støtte gjentar tidligere konklusjoner fra Rådet for finans- og økonomiministre (Ecofin). (Den Norske EU-delegasjonen). Videre er det konsensus om forslagene til ny struktur for tilsyn med finansmarkedene. Både Det Europeiske Råd og Det forestående spanske formannskapet i EU ønsker fortgang i utviklingen av disse strukturene.
Sysselsetting sto sentralt på den økonomiske delen av agendaen – og tiltak for å redusere arbeidsledighet blir et viktig element i videre arbeid med å utvikle EU2020, ”den nye Lisboa-strategien”. Det spanske formannskapet har uttalt at de ønsker EU2020 vedtatt i mars 2010 – noe som kan føre til et ekstraordinært toppmøte allerede i februar.
Den greske statsministeren, Papandreou, orienterte om Hellas’ budsjettproblemer, og ga uttrykk om at den greske regjeringen jobber hardt for å løse problemene. Hellas var ikke på dagsorden før møtet.
Justis og innenriks
Det Europeiske Råd vedtok som ventet Stockholm-programmet (2010 – 2014) – et nytt strategisk femårsprogram for justis- og innenriksfeltet. Programmet, som etter planen skal vedtas innen juni 2010, illustrerer at EU-samarbeid på området blir mer omfattende og dyptgående. Sikkerhet er et sentralt element i det nye programmet.
Mer om toppmøtet på følgende nettsider: Den Norske EU-delegasjonen, European Policy Centre, Rådet.