Praktikantopphold- ved veis ende
I perioden 1. september til 31. desember har jeg vært utplassert hos Vest-Norges Brusselkontor gjennom den nytablerte praktikantordningen mellom kontoret og Universitetet i Bergen (UiB). Jeg fikk først høre om muligheten for praksisopphold etter at jeg i mai i fjor fullførte min bachelorgrad i Europastudier, med spesialisering i sammenliknende politikk, ved UiB. Gjennom et studiebesøk i Brussel i 2010 hadde jeg fått et lite innblikk i hvordan kontoret arbeidet, og etter tre år med lesing, kollokviegrupper og seminarer virket det svært fristende med litt arbeidserfaring og dypere innsikt i hvordan hverdagen på et europeisk regionskontor i EU-hovedstaden fungerer.
Etter en kort leilighetsjakt med ikke ubetydelig assistanse fra en belgisk venninne endte jeg opp som beboer i Rue Stevin, blant flamske belgiere kjent som Stevinstraat, noe som medførte en relativt komfortabel tre-minutters gangavstand til kontoret. Med dets mangfoldige utvalg av kroer, spisesteder og puber, dog med en viss overrepresentasjon av italienske restauranter, satte jeg raskt pris på Schuman-området som jeg bodde og arbeidet i. Brussel i sin helhet er dessuten en fantastisk vakker og spennende by, og selv om sjokolade, øl og pommes frites gjerne fremheves som byens primære trekkplaster, byr den belgiske hovedstaden på et mangfold av severdigheter og opplevelser, herunder den tissende statuen Manneken Pis, middag i toppen av Atomium-monumentet eller rollespill i Europaparlamentet.
Arbeidsoppgavene ved kontoret har vært varierte, spennende og lærerike. Det mest omfattende var nok planlegging, koordinering og gjennomføring av Open Days 2011-arrangementet i oktober, hvor årets fokus lå på helse og hvordan man kan møte fremtidens helseutfordringer. Open Days og hovedseminaret Innovation for a healthy future som ble avholdt 12. oktober ble organisert i samarbeid med kontorets fem partnerregioner i Norge, Portugal, Danmark, England og Polen, og det var en fullsatt sal som lyttet til foreleserne ved talerstolen.
I løpet av høsten har det også vært gode anledninger til å delta på seminarer og konferanser i regi av forskjellige organisasjoner og institusjoner. European Policy Centre har blant annet invitert til frokostseminar med Anders Fogh Rasmussen om NATOs strategier frem mot årets Chicago-toppmøte, og om det danske formannskapets visjoner og prioriteringer for første halvår 2012. Visumliberalisering mellom EU og Tyrkia og presentasjon av EUs nye fiskeripolitikk er andre seminartemaer som senteret har invitert til i løpet av høsten. Det er imidlertid informasjonsinnhenting og skriving av artikler til kontorets nyhetsbrev sammen med mine kolleger som har tatt opp det meste av arbeidstiden, noe jeg har trivdes svært godt med.
Brussels sosiale liv kommer definitivt også til å bli savnet. Folk har gjennomgående vært hyggelige og imøtekommende, og jeg har stiftet mange gode bekjentskaper både i byens norske miljø og blant andre nasjonaliteter. Det har knapt gått en eneste dag uten at det har foregått noe sosialt, og jeg setter særlig pris på de hyggelige stundene jeg har hatt sammen med Merete, John, Maria og Siril på kontoret.
Jeg vil takke Vest-Norges Brusselkontor for et fantastisk hyggelig opphold og for all kunnskapen og erfaringen jeg har tilegnet meg i løpet av høsten. Takk for meg!