Presidenten for Det europeiske råd i Norge
Herman Van Rompuy, presidenten for Det europeiske råd, besøkte 30. og 31. mars Norge – på invitasjon fra statsminister Jens Stoltenberg.
Den 30. mars var Van Rompuy på audiens hos Kong Harald på slottet, og senere møtte han statsministeren og representanter fra Utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget. Rådspresidenten holdt også en tale under Utenriksdepartementets årlige Europakonferanse. Et sammendrag fra talen “A changing Europe in a changing world” følger under:
Diskusjonen om norsk EU-medlemskap ble raskt feid av banen; ”Vi respekterer det norske folkets vilje i forhold til EU-medlemsskap,” uttalte Van Rompuy, før han la til at Norge og EU er gode partnere. Han trakk frem Norges engasjement i kampen mot klimaendringer som et eksempel – hvor han spesielt vektla Stoltenbergs rolle i FN-rapporten om klimafinansiering, noe som bidro positivt til konklusjonene under klimakonferansen i Cancun i fjor. Videre roste han Norges mål om en karbonnøytral økonomi innen 2050.
Den økonomiske situasjonen i Europa kom også på banen. Van Rompuy insisterte på at EU nå har nådd et vendepunkt i reformen om økonomisk styring. I løpet av det siste EU-toppmøtet 24. og 25. mars ble det bestemt at EU sammen skal sikre finansiell stabilitet i eurosonen, og at det enkelte medlemsland skal styrke individuelt ansvar. Rådspresidenten er tilfreds med etableringen av ”Euro Plus-pakten” hvor nye tiltak vil iverksettes for å bedre økonomisk koordinering og etablering av en permanent stabilitetsmekanisme. Han anser disse tiltakene som nødvendige og positive for EUs medlemsland, og han la til at dette også vil tjene Norge.
Van Rompuy betrakter Norge som en vinner i EUs indre marked, og at Norge noen ganger er bedre kvalifisert enn EUs medlemsland. ”I forhold til handel er Norge det 10. best integrerte landet blant de 30 EU/EØS-landene, og nummer 4 i forhold til eksport til andre EU-land.” Han la også til at Norge har god praksis for å implementere EU-lovgivning i nasjonale lover.
EU vil i tiden fremover fokusere på å videreutvikle det indre markedet – delt med Norge. De neste prioriteringene (frem mot 2012) skal rettes mot borgere og næringsliv – blant annet ved å forenkle regulatoriske byrder for små- og mellomstore bedrifter. Et annet mål er å utvikle mer integrerte markeder for digitale tjenester og for tjenester generelt. Handel med tredjeland skal også prioriteres.
Avslutningsvis ble det tette internasjonale samarbeidet mellom Norge og EU innen ble fremhevet av Van Rompuy, deriblant samarbeid om fredsoperasjoner, menneskerettigheter, aktiviteter mot piratvirksomhet, utviklingsarbeid og kampen mot klimaendringer. I forhold til situasjonen i Nord-Afrika og Midt-Østen ønsket han norske bidrag til den internasjonale koalisjonen i Libya velkommen, og han vektla støtte EU kan bidra med for endring til et demokratisk styresett og økonomisk reform.
31. mars møtte Van Rompuy Norges olje- og energiminister Ola Borten Moe. Dialog innenfor energifeltet for bedre koordinering mellom de to partnerne Norge og EU ble vektlagt. I en ustabil internasjonal kontekst betraktes Norge som en forutsigbar energitilbyder på lang sikt.