Rapport: “ESPON ReRisk – Regions at Risk of Energy Poverty”
ESPON (the European Observation Network for Territorial Development and Cohesion) har nå lagt frem den endelige rapporten på prosjektet “ReRisk”. ReRisk fokuserer på mulighetene for å støtte konkurransedyktig og ren energiforsyning til regioner i Europa, og til å generere og styrke bærekraftig energi. Rapporten presenterer fremtidsorienterte territorielle data og scenarioer i forhold til europeiske regioners konkurranseevne ved høyere energipriser, og den tar videre for seg samhørighet i Europa i et langsiktig perspektiv.
Energi ser ut til å bli blant de viktigste sakene på EUs agenda også i 2011. 4. februar møtes EUs stats- og regjeringssjefer for årets første toppmøte, arrangert av det ungarske formannskapet i EU. Energi er hovedfokus på dette møtet.
ReRisk-rapporten presenterer en rekke anbefalinger for Europas beslutningstakere. Målet med anbefalingene er å redusere regional sårbarhet på kort sikt, og på lengre sikt å forbedre tilpasningsdyktig regional kapasitet.
Politisk press for å bekjempe energiknapphet er økende, men politikkutforming på området blir holdt tilbake grunnet mangel på grunnleggende data for energiforbruk i europeiske regioner. ReRisk-rapporten, produsert av INNOBASQUE (lead partner), Nordregio og Det Tekniske Univeristet i Athen, prøver å dekke dette gapet ved å presentere data for implikasjonene energiknapphet medfører i forhold til økonomisk konkurranseevne og sosial samhørighet i EUs regioner.
Med fokus på energiforbruk heller enn energiproduksjon presenterer prosjektet en unik tilnærming som har merverdi for Europas beslutningstakere. Økonomi, infrastruktur, sosiale forhold og klimaforhold gjør at visse regioner i Europa mer sårbar for energiknapphet enn andre.
Anbefalingene rapporten presenterer er grensekryssende, og tar i tillegg til energi også for seg forsyningssikkerhet, energieffektivisering og miljøtiltak. Den legger også frem scenarioer for fremtidige utvikling.
Du finner noen av hovedpunktene i rapporten under;
- Snarlige tiltak for å hjelpe de mest sårbare regionale økonomiene i Europa med å håndtere utfordringer i forhold til økende energipriser er nødvendig. Dette gjelder hovedsakelig Øst-Europa, men konkurranseevnen for høyt industrialiserte områder i Europas nordlige periferi er også utsatt.
- ”Avsidesliggende” regioner generelt må være forberedt på høyere priser for transport over lange distanser og for luftfart. Dette har negativ innvirkning på det helhetlige prisnivået, noe som igjen innvirker på turisme som ofte er viktig for sysselsetting i disse områdene.
- Ved å analysere risikoen for energiknapphet på regionalt nivå, heller enn på nasjonalt nivå, får man et bedre bilde av sosiale ulikheter i Europa. Allerede i 2005 så man et tydelig sosialt skille i Europas sør-nord-akse og øst-vest-akse, og etter kriseperioden har dette skillet trolig blitt større.
- Hovedutfordringen fra et politisk ståsted er å mobilisere det betydelige potensialet for fornybar energi i regioner som mangler økonomiske ressurser, og å koordinere en rekke politikkinstrumenter på lokalt, regionalt, nasjonalt og overnasjonalt nivå som kan iverksette energieffektiviseringstiltak for industri og husholdninger.
Rapporten viser også at økende priser for fossilt drivstoff åpner for muligheter til å utvikle fornybar energi og andre former for sysselsetting.
Rapporten, kart og bakgrunnsdokumenter er tilgjengelig på ESPONs nettsider.