«Security, Europe!»
Januar 2025 tok Polen over det roterende formannskapet i Rådet. For første gang er sikkerhet gjennomgående i alle prioriteringene til et formannskap. Dette sier noe om den geopolitiske situasjonen vi står overfor i dag. Med Polen som naboland til Ukraina og innehaver av formannskapet, ønsker landet å tydeliggjøre EU sin posisjon i verden. Sammen med Polen står også Danmark og Kypros klare til å fastsette langsiktige mål og utarbeide en felles agenda for perioden 1. januar 2025 – 30. juni 2026. Disse landene har formannskapene i denne perioden, og utgjør en såkalt troika.
Hvordan fungerer formannskapet?
Rådet for Den europeiske union har lovgivende makt sammen med Europaparlamentet og består av ministre fra alle medlemslandene. Formannskapet har ansvar for å lede rådsmøtene og ivareta kontinuitet i Rådet. Formannskapet har rotert mellom medlemsstatene hver 6. måned siden 1958, og de 27 nåværende medlemmene får tildelt dette vervet hvert 13,5 år. Ordningen med triosamarbeid ble innført i 2009 i forbindelse med Lisboa-traktaten. Trioen har en felles agenda som legger grunnlaget for arbeidet, men landene får også mulighet til å løfte fram sine egne prioriteringer.
Det polske formannskapet
Sikkerhet står i fokus i dette formannskapet. Gjennom syv prioriteringer skal Polen sørge for økt sikkerhet og beredskap i Europa. Mottoet til formannskapet er «Security, Europe!», og programmet for det kommende halvåret har altså syv hovedprioriteringer:
1: Forsvar og sikkerhet
Med økende politisk uro i verden ønsker Polen og EU å styrke Europas beredskap gjennom sterkere forsvarsindustri og ved å øke forsvarsbudsjettet. En viktig prioritering for det polske formannskapet vil også være å styrke samarbeidet med NATO og likesinnede tredjeland, som USA, Storbritannia og Sør-Korea. I denne sammenheng uttrykte Polens president, Donald Tusk, nylig støtte til Donald Trump sin uttalelse om at Europa har et ansvar for å øke forsvarsbudsjettene sine. Tusk påpekte at kun en alliert ville oppfordre en annen partner til å bli sterkere, og understreket at dette ikke er noe en motstander av Europa ville sagt.
2: Beskyttelse av mennesker og grenser
Polen søker etter nye løsninger for å møte utfordringene med migrasjon og sikkerhet ved EUs ytre grenser. Tiltak som å redusere irregulær migrasjon og styrke effektiviteten i returpolitikken ved å sørge for at Schengen-området fungerer optimalt, skal blant annet være aktuelle løsninger. Formannskapet vil også ha særlig fokus på å bekjempe internasjonale kriminelle nettverk, terrorisme og radikalisering.
3: Motarbeide utenlandsk innblanding og desinformasjon
Europa opplever en økende grad av desinformasjon som har som mål å svekke Vestens samhørighet og påvirke EUs demokrati, stabilitet og sikkerhet. Det polske formannskapet vil derfor arbeide med å bekjempe desinformasjon, beskytte uavhengige medier og styrke sivilsamfunnet. Det vil også legges vekt på utviklingen av sikre digitale tjenester og bekjempelse av klimamyter for å styrke samfunnets beredskap.
4: Sørge for sikkerhet og frihet i økonomien
Etter at Mario Draghi i høst la frem rapporten om europeisk konkurransekraft, blir det naturligvis et økt fokus på konkurransekraft i EU fremover. I forlengelse av rapporten skal Polen iverksette initiativer som forbedrer tilgangen til privat kapital for bedrifter som ønsker å vokse og investere. Dette skal gi Europa gode muligheter til å vokse og styrke konkurransekraften. Formannskapet vil også forbedre støttemekanismene for industri på områder som er viktige for sikkerhet, som eksempelvis forsvarsindustrien og energisikkerheten. Tiltakene skal oppfordre til økonomisk utvikling og innovasjon, noe som vil gjøre Europa mer konkurransedyktig.
5: Energiovergang
Polen ser på pålitelig og forutsigbar tilgang på energiressurser som avgjørende for EUs energisikkerhet. Som en reaksjon på Russlands invasjon av Ukraina har EU allerede redusert importen av russisk gass og olje, samt fullstendig avviklet importen av russisk kull. Det polske formannskapet vil bygge videre på dette ved å fremme tiltak for en fullstendig utfasing av russiske energikilder, noe som vil styrke EUs energisikkerhet ytterligere.
I tillegg ønsker formannskapet å gjennomføre tiltak for å redusere energiprisene i EU og revidere rammeverket for energisikkerhet. Dette skal bidra til å styrke både den fysiske sikkerheten og cybersikkerheten til energiinfrastrukturen i EU og nærområdene. Samtidig vil formannskapet arbeide for like konkurransevilkår for utviklingen av rene energikilder, med en særlig satsing på grønn energi, som vil være et sentralt fokus for EU i årene som kommer.
6: Konkurransedyktig og motstandsdyktig landbruk
Våren 2024 var vi vitne til opprørske bønder som var frustrerte over at EUs grønne politikk hadde gått på bekostning av landbruksindustrien. Bøndene opplevde økte utgifter og strengere miljøkrav, samt manglende støtte fra europeiske hold for å møte nye krav. For det polske formannskapet vil det bli viktig å arbeide for en sterk landbrukspolitikk som støtter bøndene og utviklingen av distriktene. Fremfor å sanksjonere, ønsker de å motivere bøndene til å iverksette miljøvennlige tiltak og synliggjøre fordelene ved å bekjempe og forebygge klimaendringer. Formannskapet vil også sørge for å styrke bøndenes posisjon i verdikjeden og at inntektene deres forblir stabile. Et konkurransedyktig og motstandsdyktig europeisk landbruk sørger for matsikkerhet for Europas innbyggere, og er særlig viktig for Polen da de er en landbruksnasjon
7: Helsesikkerhet
I arbeidet med helsesikkerhet vil formannskapet støtte produksjonen av legemidler innad i EU. Dette vil forbedre EUs legemiddelsikkerhet, og gjøre Europa mer konkurransedyktig i legemiddelindustrien. Helsesikkerhet handler også om velferden til EUs innbyggere. Polen ønsker derfor å fokusere på tiltak som kan forbedre den mentale helsen til barn og unge, samt helseforebyggende aktiviteter og sykdomsforebygging.
Program
Programmet til Polen kan du lese her
Trioprogrammet til Polen, Danmark og Kypros kan du lese her