Sier nei til kjøttklister
Europaparlamentets komité for miljø, helse og mattrygghet vedtok nylig en resolusjon som sier nei til det såkalte kjøttklisteret. Nå skal Europaparlamentets behandle saken i plenumssesjonen i midten av mai.
I resolusjonen uttaler komiteen at bruk av trombin med fibrinogen (kjøttklister) i kjøtt ikke bør tillates. Komiteen mener at stoffet kan virke villedende for forbrukerne, og det slikt sett ikke er i overensstemmelse med gjeldende regelverk. Saken skal etter planen nå behandles i Europaparlamentets plenumssesjon i Strasbourg 17.-20. mai.
Forslaget om å tillate bruk av trombin ble lagt frem av Europakommisjonen i februar. Trombin er et enzym som får blodet i kjøttet til å koagulere og dermed kan man lime kjøttbiter sammen til større stykker. Kommisjonens forslag gjelder bare ferdigpakket og tilberedt kjøtt.
Trombin er i dag ulovlig i Norge og de skandinaviske landene har vært blant de meste skeptiske til forslaget. Mattilsynet uttalte til NRK 9.februar at de var imot å tillate trombin i Norge.
Les mer på EU-delegasjonens nettsider.