Norges innovasjonsevne er moderat, regionene gjør det bedre
Nylig ble 2014-versjonen av EUs årlige publikasjon Innovation Union scoreboard (RIS) presentert. Rapporten sammenligner innovasjonsnivået i 190 regioner i EU, Sveits og Norge. Mens Europa synes å ha evne til å ta vare på de gode ideene, havner Norges innovasjonsevne under gjennomsnittet og stemples som moderat.
Fortsatt moderate innovatører
Regionene blir klassifisert i fire forskjellige grupper etter innovasjonsevne: innovation leaders, Innovation followers, moderate innovators og modest innovators. Totalt er det 34 regioner som blir ansett for å være innovasjonsledere. 27 av disse er innad i EU og er fordelt over åtte ulike land; Danmark, Finland, Frankrike, Irland, Nederland, Sverige, Storbritannia og Tyskland. De 7 resterende innovasjonsledende regionene er sveitsiske.
Sammenlignet med rapporten i fjor, står Norge på stedet hvil. Heller ikke denne gangen kommer Norge seg over gjennomsnittet når det gjelder innovasjonsevne sammenlignet med de andre EU medlemslandene. Sveits kommer best ut, og til sammenligning rangeres våre nordiske naboer Finland, Sverige og Danmark som innovation leaders. De norske regionene blir beskrevet som moderate innovators.
Vestlandet med innovasjonsvekst
Selv om Norge er en såkalt moderat innovator, så kommer likevel regionene bedre ut. Oslo og Akershus, Vestlandet og Trøndelag ble rangert som innovation followers. Vestlandet har hatt en grei utvikling fra å være en moderat innovatør fra 2004 til 2008 til å være en innovation follower i 2010.
Hvordan kan verdens rikeste og mest produktive land være en innovasjonssinke? Les gjerne mer om dette på innovasjonsbloggen til Innovasjon Norge.
Mer gründervirksomhet
På fredag forrige uke publiserte også OECD en landrapport om Norge, Economic survey of Norway. OECD ser på ulike tiltak for å løfte produktiviteten og vekstevnen i norsk økonomi. Et av tiltakene som ble foreslått var at Norge må gjøre mer for å fremme entreprenørskap, som igjen kan være et virkemiddel for å øke produktiviteten når petroleumsproduksjonen avtar. OECD legger vekt på at offentlig støtte til innovasjon og sterk konkurransepolitikk vil være nøkkelen.
Les mer om OECDs rapport her