EUSEW2013

Smakebiter fra EUSEW – European Week of Sustainable Energy

European Week of Sustainable Energy (EUSEWer et årlig arrangement som finner sted i Brussel, men som også markeres med lokale arrangement over hele Europa. Vest-Norges Brusselkontor har deltatt på flere av EUSEW 2013-konferansene som ble holdt i Brussel 24-28.6 og vi deler i denne artikkelen noen av de inntrykkene og momentene som kom frem under presentasjoner og diskusjoner i de konferansene vi deltok på. Dokumentasjonen fra arrangementene vil bli tilgjengelige på nett- det vil bl. a. være lysark fra presentasjonene som ble holdt i Brussel. Disse inneholder interessante fakta og oversikter som kan være verdt å se på.

Fornybar energi i rurale områder
VNB deltok 26.6 på en konferanse som fokuserte på utviklingen og bruken av fornybar energi i rurale områder og i små kommuner i Europa.  Deltakerne på konferansen var representanter fra europeiske regioner, parlamentet og europakommisjonen. Rurale områder spiller en viktig rolle i europeisk satsing på fornybar energi. Over 50 % av Europas innbyggere er bosatt i små kommuner og regioner, og regional vekst og utvikling er viktig for EU generelt, og spesielt som en del av Horizon2020. Det såkalte Free initiative er en regional strategi som fokuserer på å fremme, forbedre og utvikle bruken av fornybar energi i kommuner. Regioner i Sverige og Østerrike ble trukket frem som gode eksempler, da 40 % av energien de bruker er fornybar. Lokale representanter fra kommuner i Polen og Nederland presenterte sine prosjekter og blant de felles utfordringene som ble identifisert var blant annet; finansiering, fravær av langtids perspektiver, og innvesteringer både fra offentlig og privat sektor. Det ble videre lagt vekt på at samarbeid mellom regioner på tvers av geografiske grenser var av avgjørende betydning, og redusering CO2 utslipp og utviklingen av fornybarenergi er tiltak som ikke kan vente, tross den vanskelige økonomiske situasjonen EU befinner seg i.    

Lokal innsats for å oppnå 2020 målene
I konferansen Towards EU 2020 and beyond : Local and Regional actions var det også fokus på den lokale  initiativ i arbeidet med å realisere fornybar energiprosjekter lokalt. Både Barbara Hammond fra Low Carbon Hub i Oxford  og Karel Derveaux fra RES- Coop   viste eksempler på at enkeltmenneskers og lokalsamfunns vilje til å satse er avgjørende for at ideer skal bli virkelighet.  De kunne begge vise til en rekke initiativ som ga mye tilbake til forbrukerne – også økonomisk. Samtidig ble det pekt på at det var avgjørende at politisk vilje er tilstede og er med på å legge til rette for nysatsinger. Barbara Hammond fra Oxford pekte på at med politiske føringer og strategier som base er det mye enklere å få på plass delfinansiering – fordi det fungerer som en indirekte støtte for initiativer innen fornybar energi.  Man opplever også at eventuell inntekt kan reinvesteres i videreutvikling m m som også er til fordel for lokalsamfunnet.

I konferansen presenterte man også de som vant Europakommisjonens energipriser 2013 – og da spesielt med fokus på lokal innsats på energiområdet. Du kan lese mer om prisvinnerne her.

Fokus på fornybar energi frem mot 2020
Onsdag 26. juni møttes representanter fra Europa kommisjonen, parlamentet, politiske beslutningstagere og regional representanter i Brussel for å diskutere felles utfordringer og løsninger i forhold til EUs satsting på fornybar energi. Tittelen på workshopen var Financing and sustainable energy: the message to the market.

Representantene som stilte fra kommisjonen og parlamentet mottok blant annet kritikk for manglende beslutningsvilje- og evne og ble oppfordret til å fokusere like mye på bruken og utviklingen av fornybar energi i Europa som de fokuserer på den økonomiske krisen. Deltakerne var enige om at hovedutfordringen i forhold til satsing og utvikling av fornybar energi skyldes fravær eller mangel på investering, både fra offentlig og privat sektor, og mange av tiltakene som diskuteres per dags dato burde ha vært gjennomført for lengst.  I følge
Europa 2020 strategien, som er EUs vekst strategi, skal 20 % av energien vi bruker i Europa komme fra fornybare kilder innen 2020. Flere av deltakerne mente at dette var umulig. Økonomer bruker uttrykket ”fjoråret” når de omtaler 2020. Dette gjør de for å understreke det enorme behovet for raske investeringer. Det ble i konferansen lagtvekt på at Europa må presentere en strategi for tiden etter 2020 for å oppnå etablerte målsettinger.

2020 målene for fornybar energi – hvor står vi?

Torsdag 27.6 var det også veien videre for fornybar energi som stod i fokus. Denne gang i konferansen ”Renewable Energy : Progress towards the 2020 targets”  . Konferansen ble åpnet med en tale av kommissær Oettinger, og deretter deltok en rekke representanter for ulike deler av fornybar energisektoren med innlegg og i en paneldebatt. I denne konferansen ble 2030 omtalt som ”i morgen tidlig” av en av innleggsholderne i.  Man har med andre ord ingen tid å miste i arbeidet med å fortsette tilrettelegging for bruk av fornybarenergi – og det gjelder både fra politikere, forbrukere og produsentene sin side. Også i denne konferansen var det mange som tok til orde for at det er helt avgjørende å fastsette mål for  2030 – og at dette faktisk er den eneste måten man kan oppnå 2020-målene for fornybar energi. Mange av talerne refererte til rapporten og supplerende dokument fra Europaommisjonen fra Mars 2013  – som gjøre opp status for arbeidet med å nå 2020 målene.

Flere av innleggsholderne pekte på at prisene på fornybar energi – dvs utstyret og teknologiske løsninger har gått kraftig ned, men at støtteordningene ikke har blitt tilpasset fortløpende. Det ble også understreket at man må finne ordninger som tilpasser seg denne situasjonen, slik at resultatet ikke blir at forbrukerne må fortsette å betale et ”påslag” når de betaler sine energiregninger som går til å finansiere støtteordninger som er for store i forhold til dagens kostnader. Utviklingen av et tilfredsstillende nett som kan fordele den energien som produseres vil også være avgjørende for fremtidens utvikling. Det ble også pekt på at et av de mest negative utviklingstrekkene i dagens bilde er at en rekke land endrer praksis på politisk tilnærming, støtteordninger m m – til fornybar energi. Noen ganger gjøres dette også med tilbakevirkende kraft. Dette kan true den videre utviklingen, til tross for at det i praksis ikke er noen alternativer til å skape bedre vilkår for fornybar energi. Som det ble sagt i et innlegg – det er ikke noe alternativ – spørsmålet er bare hvor fort, hvor bra og til hvilken pris vi vil klare å videreutvikle den fornybare energisektoren.