Spenning i kommissærhøringene
Etter at det den 15. juli ble klart at Jean Claude Juncker skulle ta over stafettpinnen etter José Manuel Barroso som president for Europakommisjonen, var det knyttet spenning til hvordan han ville komponere sin kommisjon. Juncker, som tidligere har vært statsminister i Luxembourg, valgte en ny organisering hvor 7 av de 27 kommissærene har tittel som visepresidenter, med ekstra ansvar innenfor ulike fagfelt. Den nye Europakommisjonen trer imidlertid ikke i kraft før Europaparlamentet har godkjent hver av kommissærene, etter å ha hatt de på høring. Høringene pågår i disse dager, og har ikke gått sin gang uten problemer.
Når Europakommisjonen skal godkjennes må den godkjennes som en helhet. Godkjenningen foregår i form av høringer av de oppnevnte kommissærene i Europaparlamentet. Om en kommissær ikke blir godkjent ved første høring vil den neste høringen avgjøre om kommissæren godkjennes eller ei. Blir en av kommissærene underkjent av parlamentet kan dette hovedsakelig løses på to måter; 1) Juncker finner en ny representant fra samme land til å fylle porteføljen, 2) Juncker rokerer om på de andre kommissærene og finner en ny representant fra samme land til å fylle en annen portefølje. Den nye representanten må i begge tilfeller gjennom en høring, og ved rokkeringer må de representantene som har blitt allokert til andre porteføljer høres, og godkjennes, på nytt.
Etter noen knirkefrie dager med høringer, hvor blant annet tidligere regionalpolitisk kommissær Johannes Hahn, og tidligere energikommissær Gunther Oettinger klarte seg bra innenfor sine nye fagfelt, møtte kommisjonsskuta på noen skjær. De to siste høringene den 1. oktober skulle ta for seg Tibor Navracsics og Miguel Cañete, foreslått som kommissærer for henholdsvis kultur og energi. Etter andre høring ble Miguel Cañete godkjent som kommissær for klimahandling- og energi, mens Tibor Navracsics ble avvist også den andre gangen. Det er uklart om han vil være aktuell for en annen portefølje, eller om han må erstattes av en ny ungarsk kandidat.
Videre ble den tidligere slovenske statsministeren Alenka Bratusek avvist som visepresident, og ansvarlig for Energiunionen. Det spekuleres i om hun nå skal erstattes av Janez Protocnik. Protocnik har vært kommissær for tre ulike fagfelt tidligere, ved utvidelsen i 2004 ble han utnevnt som kommissær for den da nye porteføljen naboskap- og utvidelse. Under Barrosos første periode var han også i en periode kommissær for forskning og vitenskap før han i Barrosos andre periode, og dermed frem til nå, har vært kommissær for miljø.
Tidligere har denne prosessen også tatt litt ekstra tid. Da Barrosos første kommisjon skulle godkjennes stod det den 22. november på kalenderen før høringene var ferdige, og kommisærene hadde funnet sine kontor. Da han i 2009 skulle danne en ny kommisjon tok dette enda lenger tid, og det ble 10. februar 2010 før prosessen var ferdig avsluttet.
Det blir nå spennende å følge hvordan kommissærhøringen utvikler seg videre utover i oktober.