Statusrapport for Europeisk batteriproduksjon
Som en del av omstillingen til Europa drevet av fornybar energi ventes det at batterietterspørselen vil vokse kraftig de kommende årene. Europakommisjonen har nå iverksatt tiltak som skal sørge for at Europa sikrer sin globale markedsposisjon.
Europakommisjonen publiserte nylig en statusrapport for den strategiske handlingsplanen for batteriproduksjon i Europa. Rapporten viser fremgang når det kommer til europeisk samarbeid og målsettinger for å sikre tilgjengelig, bærekraftig og ren energi for alle europeere, men peker også på utfordringer EU står ovenfor i denne sammenhengen.
Batterier trengs for å oppnå det grønne skiftet
I dag står transport for rundt én fjerdedel av klimagassutslippene i Europa. For å klare å bli et karbonnøytralt samfunn innen 2050 vil det være nødvendig med nye, bærekraftige løsninger. Dette kommer frem i Europakommisjonens rammeverk «En Ren Planet for Alle» – som omfatter omstillinger i alle økonomiske sektorer og samfunnsnivåer. Visjonen gjør det tydelig at en elektrifisering av bilindustrien vil være sentralt for å kunne oppnå en klimanøytral økonomi.
Nødvendig med investering og samarbeid
Det er antatt at batteriproduksjonen vil ha et markedspotensial på 250 milliarder euro årlig, fra 2025. For å hindre teknologisk avhengighet fra konkurrenter i Asia, blir det anslått at det bør bygges 20-30 gigafabrikker i Europa. I Norge planlegges det en norsk batterifabrikk i Rana kommune, hvilket ifølge planen skal bli en av Europas største. Hvor effektivt og vellykket utbyggingen av disse fabrikkene blir, kommer an på i hvilken grad aktører er villig til å investere.
European Battery Alliance (EBA) ble lansert I oktober 2017 som et initiativ fra Europakommisjonen, og skal bidra med tilrettelegging, samt være en pådriver for batteriproduksjonen. Alliansen skal sørge for innovative løsninger og sikre samarbeid for et konkurransedyktig, bærekraftig og innovativt batteriøkosystem i Europa. Som en del av Europakommisjonens «mobilitetpakke», ble det i mai 2018 også opprettet en strategisk handlingsplan for batterier. Ett år senere, er det nå klart at det har blitt gjort flere store investeringer i denne industrien.
Utfordringer for batteriindustrien
En ekspansjon av batterifabrikker står dog ovenfor en rekke utfordringer. Begrenset til gang til nødvendige råvarer, som litium, vil være en viktig faktor som vil kunne avgjøre utviklingen av denne industrien. EU har i dag begrenset konsentrasjon av nødvendige råvarer og vil i stor grad være avhengig av import av disse for å kunne opprettholde industrien. Dette setter EU i en sårbar situasjon, hvor markedet i stor grad kan bli påvirket av politisk ustabilitet. På grunn av dette blir det i den strategiske handlingsplanen for batterier lagt vekt på råstoffutvinning, og spesielt hvordan EU kan sikre dette på en bærekraftig måte. En måte å løse dette på vil ifølge strategien også være ved å utvikle gode resirkuleringssystemer for batterier – og for å gjøre dette vil det være nødvendig med støtte til forskning og innovasjon.
Her kan du lese Europakommisjonens rapport.