Urolighetene i Nord-Afrika skaper nye utfordringer for Schengen-samarbeidet
Urolighetene i Nord-Afrika har sendt store mengder av mennesker på flukt, både fra Libya og Tunisia. Over 25 000 av disse har så langt kommet til den italienske øya Lampedusa og Malta. Dette skaper nye utfordringer for de åpne grensene innen Schengen-området. Kommisjonen har kommet med forslag til tiltak, men disse har ikke blitt like godt mottatt av alle.
Europakommisjonen publiserte 4. mai et forslag til hvordan EU kan håndtere migrasjon på en bedre og mer effektiv måte. Dette kom etter at både Frankrike og Italia hadde bedt om en større fleksibilitet for medlemslandene til å innføre grensekontroll når stilt ovenfor ekstraordinære innvandringsproblemer. Kommisjonen åpner derimot bare for midlertidige og ”veldig begrensede” grensekontroller dersom kommisjonen får en sentral rolle i å styre og evaluere dette. I følge EuObserver kan dette derimot være en lang vei å gå siden få medlemsland er interessert i mer europeisk evaluering enn det allerede er.
10 mai prøvde kommisjonspresident Barroso, i følge EurActiv, å overbevise et opprørt Europaparlament om at forslaget til ny håndheving av Schengen-samarbeidet ikke var kommet etter fransk-italiensk press, men tvert imot hadde vært forberedt i over et år.
EUs justis- og innenriksministre møttes den 12. mai for å diskutere EUs migrasjonspolitikk. Norge, som medlem i Schengen-samarbeidet deltok også på dette møtet. Både strakstiltak og mer langsiktige tiltak for å håndtere flyktningstrømmen fra sør ble diskutert. Kommisjonen har blitt bedt om å legge fram et forslag til tiltaksplan som kan diskuteres på neste EU-toppmøte 24. juni.