Oppsummering av forrige ukes EU-toppmøte
Da statslederne i EU møttes til oktobertoppmøte i slutten av forrige uke var det kanskje ikke de helt store forventningene til håndfaste resultater i forkant. De forventningene viste seg å holde stikk. Møtet var uten særlig dramatikk, men blir av mange ansett som et avklarende møte før toppmøtet i desember da det må tas mange tøffe beslutninger.
Statslederne samlet i Brussel. Foto: EC Audiovisual Services
Janis A. Emmanouilidis, analytiker i tenketanken European Policy Center, advarer i sin analyse av toppmøtet mot at den siste tidens opptur i finansmarkedene kan være et tveegget sverd. På den ene siden har krisen presset regjeringer til å gjøre ting som syntes umulig for bare få år siden, men på den andre side er det likevel fortsatt en konstant frykt for at krisen skal utvikle seg til å bli et finansielt, økonomisk, sosialt og politisk skred som kan velte hele det ”europeiske prosjektet”.
Selv om også utenrikspolitiske temaer som EUs forhold til Kina, situasjonen i Syria, Irans atomprogram, krisen i Mali og Nobels Fredspris sto på agendaen, var kanskje det mest håndfaste resultatet av toppmøtet at Frankrike og Tyskland fikk til et slags kompromiss om opprettelsen av en europeisk bankunion. Frankrike presset på for å få til noe så fort som mulig, mens tyskerne nødig ville forhaste seg i prosessen. Det ble bestemt at det juridiske rammeverket for bankunionen skal vedtas innen 1. januar 2013, og at det er ECB som skal være tilsynsmyndighet.
Her kan du lese hele analysen til Janis A. Emmanouilidis.